Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suïcidedreiging op sociale media niet delen

Suïcidedreiging op sociale media niet delen

21/03/2018 09:19 - Naomi Hoever

Suïcidedreiging op sociale media niet delen

Foto: Google Images  

PARAMARIBO - Een filmpje op Facebook waarin de dertigjarige Esha P. dreigde met zelfmoord is niet het eerste geval in zijn soort op sociale media. Ze stuurde de opname aanvankelijk voor haar geliefde en de film kwam vervolgens op Facebook terecht. Zondag overleed ze in het ziekenhuis, waar ze naartoe was gebracht omdat ze een verdelgingsmiddel had gedronken. Vorig jaar dreigde een man op hetzelfde forum met zelfmoord nadat zijn wederhelft de relatie had beëindigd. Hij voegde de daad bij het woord.

Klaitha Hanoeman, psycholoog in opleiding en verbonden aan het Mind Console Center, het uitvoerend bureau van Stichting Swarnapath, zegt dat er geen professionele hulp is geboden aan Esha P. Doordat het filmpje een aantal keer is gedeeld met negatieve reacties is ze door haar emotionele toestand dieper in de put geraakt. Volgens de aankomende psycholoog is het voor velen moeilijk om over zelfmoord te praten. "Mentale problemen zijn niet om grappen over te maken. Het aantal zelfdodingen is in tien jaar tijd tweemaal gestegen."

Ze voegt eraan toe dat wetenschappelijk is bewezen dat er een verband is tussen cyberpesten en zelfdoding. Cyberpesten is het herhaaldelijk gebruik maken van elektronische media zoals internet en mobiele telefoons om iemand kwetsend materiaal toe te zenden of kwetsende dingen over iemand te verspreiden. De psycholoog in opleiding stelt verder dat iemand die met zelfmoordplannen loopt alleen de dood als oplossing ziet, omdat de mentale pijn zwaar is.

Hanoeman: "Als je zo een post op Facebook ziet, waarbij iemand dreigt met zelfmoord of herken je zelfmoordgedachten of gedragingen bij een persoon, deel het dan met Facebook-groepen waarbij hulpverleners het kunnen zien en kunnen ingrijpen." Ook stelt ze voor om video's op Facebook waarin iemand belaagd wordt en hierdoor imagoschade of emotioneel leed kan oplopen, te rapporteren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen