Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sterk dichtersdebuut Furgill Raafenberg

Sterk debuut Furgill Raafenberg met ‘Mi Tongo’

26/03/2018 16:44 - Charles Chang

Furgill Raafenberg.

Furgill Raafenberg. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Aan populariteit en steun geen gebrek, maar Furgill Raafenberg (27) beschikt ook over vuur en zelfvertrouwen. Met deze eigenschappen profileert de jonge dichter zich vrijdagavond in Tori Oso voor de lancering van zijn eerste gedichtenbundel ‘Mi Tongo’. Naast voordrachtskunstenaar (zonder te spieken op papier of mobieltje) is Raafenberg ook podiumkunstenaar.

Met het laatste begon de okanisi of ndyuka-jongeman uit Moengo zijn carrière. Een combinatie van deze twee kunsten brengt hij tot uiting met het gedicht 'Tapu fu kari mi'. Dichtend met rokende kalebas in de hand treedt hij naar voren. 'Stop om mijn taal cultuur te noemen', luidt de vertaling van één van de krachtige statements in het gedicht. Hiermee wil de dichter geen label plakken op mensen hun cultuur, geloof of afkomst.

In de inleiding vertelt Raafenberg over zichzelf. "Het is een lange weg, maar heb geloof in jezelf." Over het gedicht Moiwana, een tragedie uit de geschiedenis van zijn gemeenschap, dat zich vóór zijn geboorte heeft voltrokken, zegt de dichter: "We kunnen het niet alleen herinneren als monument van ijzer of steen maar ook op papier, zodat onze kinderen het kunnen lezen." Tot slot zegt hij: "Ik wil jongeren motiveren om ook te schrijven, want zo kan je kennis overdragen." Op de avond krijgen ook andere opkomende dichttalenten uit het gebied de gelegenheid om eigen werk voor te dragen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina