Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Opportunisme

COLUMN: Opportunisme

03/04/2018 14:00

COLUMN: Opportunisme

Gerold Rozenblad  

Eerlijk gezegd ben ik erg benieuwd naar wat er staat in het document dat Jules Wijdenbosch donderdag overhandigde aan president Desi Bouterse. Wat de bevindingen en aanbevelingen zijn van de presidentiële commissie ‘evaluatie kiesstelsel’. En eigenlijk verbaasd dat er niet meer bekend is van wat er in het stuk staat. Afgaande op de ‘dikte’ van het document dat te zien is op de foto die bij het bericht van het NII hoort, lijkt het er inderdaad niet op alsof er een grootscheepse evaluatie heeft plaatsgevonden en als dat wel het geval is geweest, dan zijn er kennelijk niet erg veel aanbevelingen. Kennelijk wat extra woorden om het hoofddoel, geen pre-electorale samenwerking, in te bedden.

Opvallend genoeg wordt niet teveel stennis gemaakt over wat nou precies aan het staatshoofd is overhandigd. Politieke partijen schijnen zich te berusten in de onbeschaafdheid van de commissie om hen wel te horen, maar verder niets te zeggen over wat uiteindelijk is opgetekend. Ik las ergens dat zij eigenlijk de strijd op voorhand opgeven, omdat de NDP toch de meerderheid heeft in de assemblee en de wijzigingen gewoon gaat doordrukken. Kolder. Ik denk dat het gebrek aan strijd puur te maken heeft met opportunisme. En het is opportunisme van beide kanten.

Daar waar de NDP denkt met het verbieden van de pre-electorale samenwerking eigen voordeel te halen, denkt de oppositie op deze manier ook gemakkelijk af te komen van sjacherende papieren tijgers waarmee eerder holle combinaties werden gemaakt. Iets waar ook de NDP niet wars van is geweest. Zij maakte één van de holste combinaties ooit onder de paraplu van 'Mega Combinatie'. Van de vroegere partners is de Palu op sterven na dood, ligt KTPI in het graf en zijn DNP 2000, BVD en Nieuw Suriname vage herinneringen geworden. Nog vager is de herinnering aan de partijen die in 2010 nog de 'Volksalliantie' bevolkten. Ik moest googelen om eraan herinnerd te worden dat onder meer de Democraten van de 21ste eeuw, PSV, UPS, NPLO, PPP en PPRS ooit deel daarvan uitmaakten. En dat is maar een dwarsstraat van onze recente electorale geschiedenis.

Laat het breed gedeeld opportunisme zijn dat aan de dag wordt gelegd, voor één keer zal je me niet erover horen klagen. Misschien dat dit kortetermijnhandelen ook perspectief biedt voor de langere termijn. Want de meer dan dertig partijen die ons land rijk is, op een bevolking van ongeveer een half miljoen, is een weelde waar ik graag van verlost word. Het heeft ons niets opgeleverd dan onder meer extra ministeries om alle onder de grote paraplu schuilende partners te kunnen accommoderen. Misschien dat er nu minder ministers hoefden te worden gereshuffeld.

En nu maar hopen dat de wet snel komt. En ook na de verkiezingen standhoudt tot het punt van onder de tien deelnemende partijen die de (financiële) rug van een grote broer niet nodig hebben om ons op te zadelen met verkiezingsbeloften. Ook als het verder niets oplevert, bevredigt het in elk geval mijn vooruitzicht op een karrevracht minder aan vijfjaarlijks mega-gekrakeel!.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen