Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surinaams-Nederlandse Kamer van Koophandel

Handelskamer moet ondernemerschap Suriname en Nederland bevorderen

12/04/2018 06:11 - Ivan Cairo

De Surinaamse ambassade in Den Haag, Nederland.

De Surinaamse ambassade in Den Haag, Nederland. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Er komt een Surinaams-Nederlandse Kamer van Koophandel. De officiële lancering vindt op 9 mei plaats op de Surinaamse ambassade in Den Haag, Nederland. Tijdelijk zaakgelastigde Ebu Jones en Vijay Gangadin, diaspora focal point in Nederland, stellen dat de kamer noodzakelijk is omdat in de praktijk personen in Nederland die ondernemingen in Suriname willen opzetten nog teveel obstakels tegenkomen, die voor ernstige vertragingen kunnen zorgen bij het opzetten van hun bedrijf.

De nieuwe organisatie zal daar verandering in brengen. Het initiatief tot de oprichting kwam van de ambassade en de Surinaams-Nederlandse Diaspora-associatie (SuNeDa). De kamer staat, aldus Gangadin, in nauw contact met de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) in Suriname en het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T).

Na een intensieve voorbereiding en gesprekken tussen HI en T-directeur Reina Raveles, KKF-voorzitter Jayant Padarath, Jones en Gangadin, is deze samenwerking ontstaan. Gangadin stelt tegenover de Ware Tijd dat het doel is om de economische en culturele samenwerking op het gebied van ondernemerschap te intensiveren en een betere ondernemersinfrastructuur te creëren vanuit Nederland naar Suriname en andersom.

Ondernemers kunnen straks terecht bij de Suriname-Nederland Chamber op de ambassade in Den Haag. Die zal het proces begeleiden om te komen tot een onderneming in Suriname. Dit geldt ook voor Surinaamse ondernemers die een bedrijf in Nederland willen opzetten. Gangadin geeft aan dat er al begeleiding wordt gegeven aan zo'n vijftien personen die voornemens zijn een bedrijf in Suriname op te zetten.

Hij merkt op dat veel ondernemers in Nederland over onvoldoende informatie beschikken over de mogelijkheden in Suriname en over het proces dat ze moeten doorlopen om hun bedrijf op te richten. De kamer zal ondernemers wegwijs maken om het proces te versnellen, zodat vanuit Nederland veel meer investeringen uit de diaspora in Suriname kunnen plaatsvinden en de lokale economie daar profijt van zal hebben. "Het initiatief zal bijdragen aan een betere ondernemersinfrastructuur", aldus Gangadin.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen