Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boven-Suriname snakt naar permanente stroom

Bewoners Boven-Suriname snakken naar permanente stroom

13/04/2018 04:05 - Gilliamo Orban

Bewoners snakken naar permanente stroom

 

PARAMARIBO - Bewoners van het Boven-Surinamegebied blijven dromen van permanente stroom in hun dorpen. Ze willen graag het elektriciteitssysteem dat nu draait te Pokigron, een combinatie van dieselgeneratoren en zonnepanelen. Dat is de voornaamste wens die de mensen kenbaar hebben gemaakt aan de regeringsdelegatie die hun woongebied van dinsdag tot donderdag heeft aangedaan.

Nu zijn de dorpen aangewezen op dieselmotoren die meestal slechts enkele uren in de nacht draaien. Doordat er niet altijd diesel voorhanden is, zitten de mensen weken en zelfs maanden zonder elektriciteit. Raadsadviseur Ramon Abrahams, vertegenwoordiger van president Desi Bouterse, zei bij de ingebruikname van de energiecentrale te Pokigron in februari dat meer dorpen in Boven-Suriname kunnen rekenen op permanente stroom. "Het zal niet bij Pokigron alleen blijven", verzekerde hij toen namens de president.

Het ontbreken van schoon drinkwater of het niet-optimaal functioneren van de waterinstallaties is het tweede belangrijke zorgpunt. Als er een waterinstallatie is, kan die niet de hele dag draaien, omdat de stroomtoevoer daartoe niet optimaal en beschikbaar is. Pas wanneer in de avonduren de generator draait, kan er water worden gepompt. Volgens districtscommissaris Yvonne Pinas zijn sommige waterinstallaties defect geraakt vanwege de gebrekkige stroomtoevoer. En in bepaalde dorpen is helemaal geen watervoorziening.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina