Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Invoering btw gaat 1 juli niet door

Invoering btw gaat 1 juli niet door

15/04/2018 22:35 - Ivan Cairo

Het ministerie van Financiën heeft besloten om de invoering van de btw uit te stellen.

Het ministerie van Financiën heeft besloten om de invoering van de btw uit te stellen. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De invoering van de belasting op de toegevoegde waarde (btw) op 1 juli gaat niet door. Dat heeft het ministerie van Financiën zondagavond bekendgemaakt. De introductie vindt op een nader te bepalen datum plaats. “De redenen van de verschuiving zijn gelegen in de transformatie van het huidige computersysteem in een nieuwe, de wetsvoorbereidingen en enkele andere zeer belangrijke nog door te voeren processen”, zegt het ministerie.

Om de btw volledig te kunnen invoeren zijn optimalisering van bovengenoemde activiteiten bij de Belastingdienst van eminent belang. Aangezien Financiën voorstander is van een effectieve, efficiënte en goed voorbereide uitvoering van het btw-systeem, is besloten de invoering te verschuiven. "Bovendien zou een niet goed georganiseerde uitvoering van het nieuwe systeem de thans bereikte stabiliteit en economische ommekeer ernstig kunnen verstoren", aldus Financiën.

De voorbereidingen om deze nieuwe vorm van belasting in te voeren gaan normaal verder en de gemeenschap zal regulier geïnformeerd worden over de gemaakte vorderingen. Ofschoon vanuit diverse segmenten van de samenleving er keer op keer gewezen werd dat introductie van de btw op de beoogde datum gezien het karakter van deze belastingvorm geen haalbare kaart was vanwege de gebrekkige capaciteit bij Financiën, de slechte voorbereiding en gebrekkige voorlichting hielden beleidsmakers vol dat 1 juli wel gehaald zou worden. Nu blijkt anders.

Donderdag stelde de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) tijdens een persconferentie dat zij met de regering van inzichten verschilt over de btw. "Zeker als we luisteren wat naar buiten komt in de voorlichtingscampagne. Dan zie je dat men BTW meer ziet als bijna een inkomstenbron om overheidstekorten te kunnen opvangen", merkte Ravaksur-coordinator Robby Berenstein op. Uit verschillende discussies en seminars is volgens hem gebleken dat er meer discussie met de regering nodig is over dit vraagstuk.

Dit was door de regering beloofd alsmede het samenstellen van een 'white paper' op basis waarvan de discussies gevoerd zouden worden. Deze white paper of enig ander beleidsdocument is nimmer ontvangen. Berenstein waarschuwde dat het land niet in een avontuur gestort moet worden door de btw op 1 juli door te drukken. Zondagmiddag uitte Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk in het programma 'Welingelichte kringen' op Radio ABC zijn twijfels over de invoering van de btw op 1 juli. Volgens hem was er nog veel dat voorbereid moet worden waardoor de voorgenomen introductiedatum hem niet haalbaar leek.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen