Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Actiegroep Matawai boos om hervatten houtkap

Actiegroep Matawai boos om hervatten houtkap

16/04/2018 03:37 - Gilliamo Orban

Actiegroep Matawai boos om hervatten houtkap

Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De actiegroep van Matawai is er niet over te spreken dat de houtactiviteiten onder leiding van granman Lesley Valentijn weer zijn begonnen. Dagelijks rijden volgens Djoelin Valentijn, coördinator van de actiegroep, opnieuw trucks, beladen met houtblokken uit het gebied.

De actiegroep had in maart de weg naar Pusugrunu gebarricadeerd en geëist dat alle houtactiviteiten in het gemeenschapsbos van de stam der Matuariërs zouden worden opgeschort. "De bedrijven waren er twee weken mee gestopt, nadat we in actie waren gekomen. We hebben gehoord dat de granman de houtondernemers heeft gezegd dat hij het probleem met ons heeft besproken en dat alles in orde is. Maar dat is helemaal niet waar."

Hij legt uit dat de granman een bemiddelaar naar hen had gestuurd, en die had met hen gesproken. "Hij heeft ons verteld dat we 70 procent van het gemeenschapsbos zullen krijgen om te werken, maar dat is niet wat we willen. Elk dorp moet zijn deel van het gemeenschapsbos krijgen", zegt de coördinator. Het Matawaigebied telt tien dorpen. De actiegroep wil ook aan houtkap doen om zo jongeren te stimuleren tot ondernemen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina