Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bewustwording belangrijk bij bestrijding malaria

Bewustwording belangrijk bij bestrijding malaria

26/04/2018 06:22 - Aidy Pinas

Volgens Edward van Eer, directeur van Stichting Medische Zending, komt malaria niet meer voor in het achterland.

Volgens Edward van Eer, directeur van Stichting Medische Zending, komt malaria niet meer voor in het achterland. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Bewustwording speelt een belangrijke rol bij de bestrijding van malaria. Als mensen doordrongen zijn van maatregelen om de verspreiding van deze infectieziekte te voorkomen, kan de bestrijding beter op gang komen. Er is onlangs een studie gedaan in het binnenland om de bewustwording over deze ziekte te peilen. De resultaten zullen over enkele weken gepubliceerd worden.

"We wilden met de studie te weten komen wat de mensen twaalf jaar geleden wisten en wat ze nu weten", vertelt Edward van Eer, de directeur van Stichting Medische Zending (MZ). Hij stelt dat er nog steeds (jonge) mensen zijn die niet weten wat malaria is. Woensdag is er mondiaal aandacht besteed aan deze ziekte. De Wereldgezondheidsorganisatie pleit voor voorkoming van malaria, waardoor levens gered kunnen worden.

In Suriname is malaria vrijwel uitgeroeid, maar het is belangrijk om alert te blijven, stelt Van Eer. De Medische Zending, die verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg in het binnenland, blijft met partners werken aan de bestrijding van malaria in de gebieden waar de ziekte nog voorkomt, namelijk de goudvelden. "We werken nauw samen met het Malariaprogramma, dat zich vooral richt op de goudvelden. Daar kan je geen poli's opzetten, omdat de mensen er niet permanent wonen. Daarom is er een speciaal programma hiervoor."

De MZ is er met haar acties in geslaagd om de verspreiding in de dorpen zoveel mogelijk te minimaliseren. Volgens Van Eer komt malaria niet meer voor in de dorpen in het achterland. Tien jaar geleden heeft de dienst een bestrijdingsprogramma uitgevoerd. "Twee tot drie jaar na de start van het project waren de dorpen malariavrij."

Toch moet worden doorgegaan met het bestrijden, omdat de ziekte nog steeds uit buurlanden Brazilië en Frans-Guyana overwaait. De meeste gevallen die nu geregistreerd worden, zijn geïmporteerd. "We zijn bezig met de eliminatie van malaria. Dat betekent dat we over een paar jaar moeten kunnen zeggen dat malaria helemaal niet meer in Suriname voorkomt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina