Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Gefaseerde loonsverhoging

COMMENTAAR: Gefaseerde loonsverhoging

27/04/2018 12:00

COMMENTAAR: Gefaseerde loonsverhoging

 

PARAMARIBO - DE CENTRALE VAN Landsdienaren Organisaties (CLO) wil een gefaseerde loonsverhoging. Ze vindt dat op grond van het gelijkheidsbeginsel de inkomensaanpassing van leerkrachten ook de andere aan hen gelijkgestelde overheidsmedewerkers toekomt. Op een Assemblee van de ledenraad van de vakcentrale, zeg maar een algemene ledenvergadering, zei voorzitter Hooghart dat er intussen is gesproken met de vicepresident en de ministers van Financiën, Arbeid en Binnenlandse Zaken. Het ging daarbij vooral om achterstallige bevordering en een loonronde.

Om te voorkomen dat de inflatie wordt aangewakkerd door het in omloop komen van een fors bedrag van de loonsverhoging wil de CLO een gefaseerde verhoging van 20 tot 25 procent. De regering is volgens Hooghart bereid die in kavelingen te geven. Uit veel bewegingen van de regering blijkt dat ze haar verkiezingsmechanisme begint te oliën. Dat is bijvoorbeeld ook gebleken bij het recente gulle gebaar om de benzineprijs aan de pomp voorlopig niet te verhogen. Uit welke hoek de meeruitgaven moeten worden gedekt is een raadsel. Volgens de minister Hoefdraad van Financiën zien we langzaamaan het einde van de spreekwoordelijke magere jaren.

De minister zal wel diep in de buidel moeten tasten, want het zal niet blijven bij de hierboven genoemde groepen. De politie staat al in de startblokken door haar wensenpakket bij het ministerie van Justitie en Politie in te dienen. Daar gaat het niet alleen om loonsverhoging maar ook om secundaire voorwaarden. Maar aangenomen mag worden dat met de mededeling van de CLO ook de gepensioneerden op de loer liggen. De beloningsstructuur van Fiso staat onder druk en schijnt niet geaccepteerd te worden door alle groepen landsdienaren. Voor zover bekend is Fiso sedert de introductie niet grondig geëvalueerd; er is niet vastgesteld of er iets mee aan de hand is, of dat bij de toepassing in de praktijk problemen zijn.

Naar verluidt stelt Fiso zodanige eisen aan landsdienaren dat zij soms buiten hun schuld de kans niet krijgen om te voldoen aan de eisen om in een hogere functie benoemd te worden. Of dat de reden is waarom een aparte commissie de achterstand in bevordering en benoeming zal onderzoeken is niet duidelijk. Deze actie is incidenteel en geeft de ministeries een brevet van ongeschiktheid. Hun verantwoordelijkheid wordt uit handen genomen. Zolang de gewenste herstructurering en transformatie in de overheidssector uitblijven en de beloofde Public Sector Reform in het ontwikkelingsplan van 2012-2016 geen feit is, blijven bevorderingen en benoeming nattevingerwerk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina