Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Defensie verhoogt veiligheid zeegebied

Defensie verhoogt veiligheid zeegebied

05/05/2018 20:25 - Ivan Cairo

Gezinnen van de vermiste vissers kregen zaterdag na de meeting in Nieuw-Amsterdam voedselpakketten die zijn aangeboden door visbedrijf Ansoe Fisheries en de jongerenafdeling van de NDP.

Gezinnen van de vermiste vissers kregen zaterdag na de meeting in Nieuw-Amsterdam voedselpakketten die zijn aangeboden door visbedrijf Ansoe Fisheries en de jongerenafdeling van de NDP. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - De veiligheid voor de Surinaamse kust zal binnen een week sterk verbeterd zijn, door maatregelen die worden getroffen door onder meer het ministerie van Defensie. Volgens minister Ronni Benschap kunnen vissers dan weer zonder vrees hun werkzaamheden hervatten. Dat zei hij zaterdagmiddag in Commewijne tijdens een bijeenkomst met de vissersgemeenschap.

De vissersboten kunnen volgens de defensieminister geen dag te veel aan de wal blijven omdat dit tot economische verliezen lijdt voor de ondernemers en arbeiders in de sector, hun gezinnen en het land. "If you lose money, the country loses money", zei hij tegen de vissers en boothouders. Naar aanleiding van de recente overvallen op vissersboten legden Benschop en zijn collega Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij hun oor te luister bij de vissersgemeenschap. De ministers gaven aan wat de autoriteiten doen en wilden ook voorstellen van de mensen vernemen.

Benschop bracht naar voren dat momenteel voorbereidingen worden getroffen om de Surinaamse marine permanent voor de kust te hebben. Behalve boten zullen ook helikopters worden ingezet. De maatregelen moeten de vissers op zee beschermen, terwijl er tegelijkertijd acties worden ondernomen om de daders op te sporen en te vervolgen. "We will hunt them down", zei de defensieminister. Hij riep vissers op dat wanneer ze op zee zijn ze ook de verantwoordelijkheid hebben om alle illegale zaken die ze waarnemen te rapporteren aan de autoriteiten. Als de autoriteiten geen informatie hebben kan niet worden opgetreden tegen de illegaliteit.

Een boothouder bracht naar voren dat veel vissers weten wie de overvallen plegen, maar uit vrees voor repressailles geen informatie willen geven. Hij wilde weten welke garantie de regering kan geven dat de veiligheid van zijn werknemers gewaarborgd is wanneer zij informatie verschaffen en daders identificeren. "Who will guarantee my security?  Who will guarantee my men's security? You, minister? The government? Who?" wilde de man weten.

Benschop gaf aan dat in samenwerking met de bevoegde instanties en het Visserscollectief een systeem zal worden ontwikkeld zodat mensen op basis van confidentialiteit inlichtingen kunnen verschaffen. "We hebben de informatie hard nodig", pleitte de bewindsman. Tijdens de meeting hebben verschillende vissers, boothouders en familieleden van vissers die momenteel vermist worden hun hart gelucht en grieven naar voren gebracht.

Zij hebben zich erover beklaagd dat ofschoon er al lijken van drie vermisten zijn geborgen en ter beschikking van justitie zijn zij deze niet mogen zien. Hierdoor kan nog geen identificatie plaatsvinden en blijven zij langer in onzekerheid. Uit informatie blijkt dat de autoriteiten confrontatie met de familieleden wil vermijden omdat de lichamen al in verre staat van ontbinding zijn. Er is voor gekozen om de identificatie via DNA-onderzoek te doen. Vernomen wordt dat van één van de geborgen lichamen slechts de helft is gevonden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina