Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gebitsverwaarlozing onder jongeren

Jongeren verwaarlozen hun gebit uit angst voor tandarts

08/05/2018 00:02 - Lloyd Djendje

Ernstige gebitsverwaarlozing onder jongeren door angst voor tandarts

Foto: Stichting Jeugdtandverzorging  

PARAMARIBO - Soraya ligt heel ongemakkelijk in de stoel van de tandarts om twee kiezen te laten plomberen. Zij is een van de vele urgente gevallen die maandag behandeld zijn in de hoofdpoli van de Stichting Jeugdtandverzorging (JTV) in Paramaribo.

JTV hield maandag voor de negende keer Nationale Poetsdag. Omdat er weinig achttienjarigen in haar bestand zijn, probeert de organisatie de drempelvrees bij deze groep te verlagen. Op school of bij een van de 22 JTV-filialen is het gebit gecontroleerd van 1400 achttienjarige leerlingen van 26 middelbare scholen in de kustvlakte. Urgente gevallen zijn met toestemming van de jongeren doorverwezen naar een JTV-behandelkliniek.

"Zeer opmerkelijk is dat de meeste leerlingen bang zijn voor de tandarts. Ze vermijden gebitscontrole waardoor er ernstige gebitsverwaarlozing optreedt. Wij hebben leerlingen op scholen ontdekt met tandvleesontsteking maar ook met gaatjes. Bij sommige scholieren moest de tand direct getrokken of moesten de grootste gaatjes gevuld worden", zegt Yolanda Lehé, hoofd Dienstverlening bij de Jeugdtandverzorging.

Elk jaar wordt er een thema gekoppeld aan Nationale Poetsdag, waarbij gelet wordt op de doelgroep die aan de beurt is. Dit jaar is gekozen voor de slogan: "Ken jij je gebitsstatus?" JTV is er volgens Lehé doelbewust afgegaan op de groep van 18 jaar om haar bewust te maken van het belang van mondhygiëne. De doelgroep kon zich tot en met maandag geheel gratis bij JTV laten behandelen.

"Wij zijn de goedkoopste behandelaar en dat is voor hun voordelig", benadrukt Lehé. Op Marowijne na is het hele kustgebied bestreken. Marowijne komt later dit jaar aan de beurt. Verder wordt onderzocht waarom 18-jarigen niet graag naar de tandarts gaan. Het resultaat zal worden opgestuurd naar de Wereldgezondheidsorganisatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen