Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • EBS op spoor met zuiniger energieverbruik

EBS op spoor met zuiniger energieverbruik

13/05/2018 06:07 - Ivan Cairo

EBS op spoor met zuiniger energieverbruik

 

PARAMARIBO - Caricom heeft bekendgemaakt dat lidlanden in september zover moeten zijn met voorbereidingen om komend jaar te beginnen met de uitfasering en uitbanning van gloeilampen. Volgens het Caricom-programma dienen de traditionele gloeilampen in de hele regio uit de roulatie te worden gehaald, omdat met deze lampen veel energie wordt vermorst. Besloten is dat per januari 2019 wordt begonnen om gloeilampen van 100 watt te verbieden.

Rabin Parmessar, directeur van de Energiebedrijven Suriname (EBS), zegt dat het staatsbedrijf op eigen initiatief al geruime tijd bezig is bij zijn eigen stroomverbruik zuiniger lampen en systemen te gebruiken. "Eigenlijk zijn wij al enkele jaren terug begonnen om de inefficiëntie af te bouwen." In dat kader krijgen alle gebouwen en faciliteiten van het bedrijf led-verlichting. Opwekstations worden nu zodanig gebouwd dat ook zonnepanelen aangesloten kunnen worden die voor elektriciteit moeten zorgen.

Voorts wordt een project uitgevoerd om landelijk alle straatlantaarns te vervangen door led-lampen. Parmessar legt uit dat buiten Caricom om de EBS al begonnen was efficiënter om te gaan met stroom. Zo werden in samenwerking met Venezuela 110.000 spaarlampen ingevoerd. De directeur zegt dat ondanks dat spaarlampen een intussen "verouderde technologie" zijn geworden, ze nog gedistribueerd worden aan groepen en huishoudens. Onder andere heeft de distributie al plaatsgevonden in Coronie (duizend stuks) en Wanica (tienduizend stuks). Binnenkort volgen andere districten en sociale instellingen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina