Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Nooit vlekkeloos

COLUMN: Nooit vlekkeloos

16/05/2018 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Nooit vlekkeloos

Ivan Cairo  

Als het geen politiek gerommel of gekrakeel is, is het financieel geklungel. Is het geen financieel geklungel, dan is het organisatorisch of administratief gefrommel. De afgelopen 40 tot 45 jaar is gebleken dat Suriname kennelijk niet in staat is grote projecten die de ontwikkeling van het land ten goede moeten komen vlekkeloos uit te voeren. Iedereen die op de een of andere manier bij grote en zelfs kleine projecten wordt betrokken, probeert zijn slag te slaan voor zichzelf, naasten, vrienden of kennissen. Het algemeen en landsbelang waar ze vrijwel allen de mond van vol hebben, blijkt haast nooit uit de daden of de uitkomsten van hun handelen.

Uit de afgelopen decennia zijn er voorbeelden te over. In het oog springen de bouw van de Arron-spoorlijn van ergens naar nergens, gefinancierd met ontwikkelingsgelden van Nederland. De coupplegers van 1980 zagen geen heil in dat plan. Maar ook de twee grote bruggen in de regeerperiode Wijdenbosch/Radhakishun zijn opvallend. Ballast Nedam heeft toegegeven steekpenningen aan toenmalige regeringstoppers in Suriname te hebben betaald om de gunning te krijgen. Gevolg: de Surinamers betaalden mede door de steekpenningen meer voor de bruggen dan ze daadwerkelijk hebben gekost. Wat steekt is dat Ballast Nedam een boete krijgt, die echter aan de Nederlandse Staat werd betaald. Het land Suriname, de grote benadeelde in deze, zag geen cent van de boete.

Alsof de Ballast Nedam-affaire niet genoeg was, begon het Dalian-asfalteringsproject, ook onder Wijdenbosch en Radhakishun, met een valse start. Het project was in eerste instantie toegewezen aan een dubieuze figuur die geen rooie cent bezat, laat staan dat die in staat zou zijn een multi-miljoenenproject te financieren en uit te voeren. Na tumult in het toenmalige parlement, onder andere door Frank Playfair, werd de zaak rechtgetrokken en kon het Chinese Dalian aan de slag. Maar ook NF-regeringen hadden hun niet-vlekkeloze projecten zoals de hoogspanningslijn van Afobaka naar Paramaribo. Het werd een politiek gekibbel tussen NF-partijen of India of China het project mocht uitvoeren.

Zoals misschien door velen verwacht, wilde president Bouterse niet achterblijven op zijn voor- gangers. Oude-strijdmakkers en hondsloyale volgelingen en vertrouwelingen kregen ruim baan om te rommelen en te frommelen. We kregen een joekel van gefrommel met Carifesta-XI waarover het laatste woord zeker nog niet is gezegd. De Naschoolse Nyan Patu-brei is gewoon niet te vreten. Daar werd een kanjer aan morserij opgediend waar een onderzoekscommissie volgens de Commissie De Miranda nog jaren zoet mee is om de wirwar aan gerommel te ontrafelen.

En als klap op de vuurpijl komt nu het AMC-debacle dat het land het lieve sommetje van minstens 700.000 yankee dallas gaat kosten. Ja, want die moeten terugbetaald worden aan de Islamitische Ontwikkelingsbank. Terecht wil de bank niet meewerken aan amateuristisch geklungel door beunhazen en pseudo-deskundigen die in staat zijn gebleken een kant en klaar project naar de Filistijnen te helpen. Of er nu koppen rollen of niet legt geen zoden aan de dijk. De vraag is of de mensen die het zover hebben laten komen of misschien bewust hebben meegewerkt aan het gedoe, de gelden die ze de afgelopen jaren hebben opgestreken aan salaris of onkostenvergoeding of anderen hebben laten verdienen ook terug zullen moeten betalen. Want wat ze hebben geleverd is niets meer dan wanprestatie. Er is niet geleverd wat was bedongen. Of wel!? Ik hoop evenwel de dag nog mee te maken dat een groot Surinaams ontwikkelingsproject vlekkeloos verloopt.-.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina