Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • EU-president haalt fel uit naar Trump

EU-president haalt fel uit naar Trump

16/05/2018 16:37

EU-president Donald Tusk

EU-president Donald Tusk Foto: AP  

SOFIA - EU-president Donald Tusk heeft woensdag ongekend hard uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump. ‘Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig’, zei Tusk, doelend op omstreden besluiten van Trump die de relatie met de EU-lidstaten flink hebben verstoord.

Hij doelde onder andere op het handelsconflict dat is ontstaan tussen de VS en Europese landen en de Amerikaanse terugtrekking uit het Iran-akkoord. De bijtende kritiek van Tusk is ongewoon. Nooit eerder in de afgelopen decennia heeft een leider van de EU de Amerikaanse president zo hard bekritiseerd. Tusk spuwde zijn gal op een persconferentie in Sofia, Bulgarije, waar de komende twee dagen een EU-top wordt gehouden.

Tusk noemde de besluiten van Trump 'onvoorspelbaar'. 'Kijkend naar de laatste beslissingen van president Trump, kan je zelfs denken dat je met deze vrienden geen vijanden nodig hebt', betoogde Tusk. 'Maar eerlijk gezegd, Europa moet president Trump dankbaar zijn. Dankzij hem koesteren we geen illusies meer. Hij doet ons beseffen dat we verantwoordelijk zijn voor onszelf.' VK.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina