Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Cherry-Ann Morrison wint speechcontest Iamgold

Speech over klimaatverandering beste bij Brokopondocontest

22/05/2018 08:41 - Amanda Palis

Brandie Finkie (r) werd derde bij de speechcontest van Iamgold. Zij ontvangt haar prijs van Yoanne Najoe (l), hoofd community relations van het goudbedrijf.

Brandie Finkie (r) werd derde bij de speechcontest van Iamgold. Zij ontvangt haar prijs van Yoanne Najoe (l), hoofd community relations van het goudbedrijf. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Verrast en in tranen nam de vijftienjarige Cherry-Ann Morrison haar nieuwe laptop en cadeaubonnen in ontvangst. Met haar betoog over klimaatverandering en de impact daarvan, vooral voor de binnenlandbewoners, won ze zaterdagavond het Brokopondo-speechcontest. “Mensen moeten samenwerken om klimaatverandering tegen te gaan, want anders hebben we straks geen mamagron meer”, zei de scholier.

Zij is één van de elf contestanten van de mulo- en lbo-school in het district die zich al maanden op de contest hebben voorbereid. "We zijn in januari begonnen met dertig leerlingen in de voorronde en zijn gekomen tot deze tien finalisten", vertelt Rachel Joefield-Stakel, communications officer van Iamgold.

Het is de zevende keer dat de goudmaatschappij deze contest heeft georganiseerd in samenwerking met Junior Chamber International Suriname (JCI). De leerlingen werden getraind en begeleid door JCI-seniors, onder wie Edwin Noordzee die dat al doet vanaf de eerste contest. "Het is mooi om te zien dat de kwaliteit van contestanten en organisatie elke keer beter worden", zegt hij.

De activiteit is een heel mooie ontwikkeling voor de kinderen van Brokopondo, vinden Martes WeeWee die tweede is geworden en Brandie Finkie die op de derde plaats is geëindigd. Finkie: "Ik ben blij dat ik heb meegedaan, want ik heb veel geleerd." WeeWee had als onderwerp 'de toekomst van Suriname' en spreekt van een speciale ervaring die hij niet snel zal vergeten. "Ik heb geleerd hoe ik onderzoek moet doen en een speech moet schrijven. Ook hoe ik over mijn podiumvrees moet komen en dat was zeker niet makkelijk."

De leerlingen mochten een onderwerp kiezen en hebben zelf onderzoek moeten doen. De top vijf van de contest wordt gecompleteerd door Givita Eersteling die vierde werd met het onderwerp 'Landbouw in Suriname', gevolgd door Jowensa Adjako, die het thema 'huiselijk geweld' belichtte.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina