Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Slechte infrastructuur bemoeilijkt padieoogst

‘Verwacht geen hulp, regering is zelf op de bedeltoer'

23/05/2018 05:48 - Beta Debidien

‘Verwacht geen hulp, regering is zelf op de bedeltoer'

Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) vraagt de rijstboeren in Nickerie niet te rekenen op hulp van de overheid. Voorzitter Harinandan Oemraw zegt dat de overheid zelf op de bedeltoer is. “Wanneer wij de problemen van de landbouwgebieden aankaarten krijgen we als antwoord dat er geen brandstof is en, nog erger, dat er geen zand is om de slecht begaanbare wegen te herstellen.”

De SPBA heeft enkele weken terug een onderhoud gehad met minister Lekhram Soerdjan van LVV. Hij heeft toen beloofd de vele problemen te zullen oplossen. Zo zou het onderhoud van de natte en droge infrastructuur ter hand worden genomen. Oemraw is bezorgd over de rijpe padie die nog moet worden binnengehaald op ruim 3000 hectare  in de Middenstandspolder en Wageningen.

Door de aanhoudende regen zijn de arealen echter zo drassig dat de oogst moeizaam verloopt. "Ook de hoofdwegen zijn nu moeilijk begaanbaar voor tractoren met aanhanger, waardoor de geoogste padie niet kan worden afgevoerd." Rijstboeren doen er alles aan om het product op de verharde weg te krijgen voor transport naar de pelmolens.

In Wageningen hebben boeren een houten brug geconstrueerd om de padie op de verharde weg te krijgen. "We zetten zelfs boten in om de oogst te transporteren" zegt rijstboer Nitin Jhakry. Hij betaalt voor transport per baal padie SRD 12,50. Jhakry wijt de verhoogde transportkosten aan de recente verhoging van de brandstofprijs. Voor vrijwel alle handelingen in de rijstsector is brandstof nodig.

"We weten niet wat de redenen zijn dat de opkopers nu SRD 85 betalen voor een baal padie van 79 kilogram, terwijl in het begin van de oogstperiode SRD 100 werd geboden." Hij weet dat er geen noemenswaardige veranderingen zijn opgetreden op de wereldmarkt die mogelijk een negatieve invloed zouden hebben op de opkoopprijs van de padie. Door de ontstane situatie houden boeren nu per baal SRD 72,50 over.

Volgens Oemraw kunnen de boeren hun schulden bij de banken niet volledig aflossen, "want ze moeten ook geld hebben om hun gezinnen te verzorgen en aan andere verplichtingen te voldoen. Ook moeten zij geld hebben om straks weer te kunnen inzaaien."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina