Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jerry A-Kum zwaait per 1 juni scepter over SBB

Jerry A-Kum zwaait per 1 juni scepter over SBB

31/05/2018 06:11 - Gilliamo Orban

Een SBB-controleur aan het werk bij een zagerij. De Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht heeft per 1 juni een nieuwe - waarnemend - directeur: Jerry A-Kum.

Een SBB-controleur aan het werk bij een zagerij. De Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht heeft per 1 juni een nieuwe - waarnemend - directeur: Jerry A-Kum. Foto: Facebook SBB  

PARAMARIBO - Jerry A-Kum is vanaf 1 juni waarnemend directeur van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). Hij is woensdag voorgesteld aan het personeel dat hem warm heeft ontvangen. A-Kum was eerder directeur van Stichting Toerisme Suriname. “Hij heeft een universitaire opleiding en heeft managementfuncties bekleed in zowel Suriname als in het buitenland. Ook heeft hij een goede reputatie opgebouwd,” zegt de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Roline Samsoedien.

Ze stelt dat er bij SBB zaken mis zijn gegaan en geeft A-Kum de taak ervoor te zorgen dat deze zich niet herhalen. "De SBB heeft eerder totaal zeventien directeuren en onderdirecteuren gehad. We hebben sommige van hen ontheven, maar dat kunnen we niet met een ieder doen. Ook hebben zich wat financiële zaken aangedaan die niet goed waren", zegt de minister. Dit wordt volgens haar nog onderzocht.

Op verdenking van malversaties was algemeen directeur Pearl Jules op staande voet ontslagen. De post werd waargenomen door Hesdy Esajas, hoofd van de Dienst 's Lands Bosbeheer (LBB). "Hij heeft zijn best gedaan, maar kon zich niet optimaal inzetten omdat hij ook bezig moest zijn met LBB", zegt Samsoedien. 

Lloyd Read, voorzitter van de personeelsbondbond van SBB is bij met de aanstelling. De vakorganisatie had er volgens hem moeite mee, dat de raad van toezicht belast was met de leiding van het bedrijf. "Dat vonden we een conflict of interest en dat is niet gezond."

De bondsvoorzitter wil dat A-Kum het bedrijf transformeert naar een autoriteit met een eigen budget. Het geld dat wordt geïnd, moet rechtstreeks in de pot komen van de SBB. "Nu gaat het via RGB naar het ministerie van Financiën en dat geeft ons subsidie. Dat moet niet meer."

Ook moet SBB volgens hem doorgelicht en tekortkomingen weggewerkt worden. De bondsvoorzitter zegt dat A-Kum heeft aangekondigd geen corruptie te tolereren en hij wil met alle betrokkenen een goede samenwerking. Dat klinkt ons als muziek in de oren", aldus Read.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina