Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gebruik tabak daalt niet snel genoeg

Gebruik tabak daalt niet snel genoeg

04/06/2018 05:14 - Aidy Pinas

Gebruik tabak daalt niet snel genoeg

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het gebruik van tabak vertoont sinds 2000 een aanzienlijke daling, maar toch is de vermindering niet voldoende om de wereldwijd overeengekomen doelen te bereiken. Deze zijn gericht op de bescherming van mensen tegen de dood en niet overdraagbare ziekten (NCD’s). Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over trends in tabaksontwenning 2000-2025.

Het gebruik van tabak en de blootstelling aan passief roken zijn belangrijke oorzaken van hart- en vaatziekten, waaronder hartaanvallen en beroertes, en ook ongeveer drie miljoen sterfgevallen per jaar. Echter, het tempo van actie om de vraag naar tabak en de daarmee samenhangende sterfte en ziekte terug te dringen, blijft achter bij de wereldwijde en nationale toezeggingen om het gebruik van tabak tegen 2025 met 30 procent te verminderen onder mensen van vijftien jaar en ouder. Geschat wordt dat als de huidige trend zich voortzet, de reductie in dat jaar 'slechts' 22 procent zal zijn.  

Een andere bevinding uit het rapport is dat er momenteel 1,1 miljard volwassen rokers zijn. Wereldwijd rookt iets meer dan 24 miljoen kinderen tussen dertien en vijftien jaar sigaretten. Overgrote deel - zeventien miljoen - bestaat uit jongens. Volgens de WHO is er een ernstig gebrek aan kennis van de meervoudige gezondheidsrisico's die aan tabak zijn verbonden. Hoewel veel mensen weten dat het gebruik van tabak het risico op kanker verhoogt, zijn er alarmerende hiaten in de kennis van de cardiovasculaire risico's (met betrekking tot hart en bloedvaten).

In veel landen is dit lage bewustzijn aanzienlijk; in China bijvoorbeeld weet meer dan 60 procent van de bevolking niet dat roken hartaanvallen kan veroorzaken, volgens de 'Global Adult Tobacco Survey'. In India en Indonesië weet meer dan de helft van de volwassenen niet dat roken kan leiden tot beroertes. Regeringen moeten volgens de gezondheidsorganisatie meer investeren in de educatie van hun gemeenschapppen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina