Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Hindostanen goed geïntegreerd in Suriname'

'Hindostanen goed geïntegreerd in Suriname'

05/06/2018 00:02 - Sabitrie Gangapersad

Cultureel geograaf Hein Raghoebar verzorgde een lezing in het Lalla Rookhgebouw.

Cultureel geograaf Hein Raghoebar verzorgde een lezing in het Lalla Rookhgebouw. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hindostanen zijn de afgelopen 145 jaar goed geïntegreerd in de plurale democratie van Suriname. Met behoud van hun godsdienst en cultuur, zijn ze volwaardige burgers van het land geworden. Ondanks de toename van gemengde relaties en het verlies van bepaalde cultuurelementen vindt cultureel geograaf Hein Raghoebar dat we optimistisch mogen zijn over de toekomst van deze etnische groep.

Raghoebar hield vrijdagavond in het Lalla Rookgebouw een lezing met als titel 'Hindostaanse immigratie, integratie en identiteitsvorming'. Hij zegt dat Hindostanen veel van hun cultuur hebben kunnen behouden, zoals de taal, religie, dans en muziek. Maar er zijn ook aspecten verloren gegaan zoals het kastensysteem met uitzondering van het brahmanisme, het joint-familiesysteem en de Tadjia-processieloop. "Vroeger bleven families bij elkaar wonen, nu zie je dat niet meer. Zodra kinderen trouwen, willen ze op zichzelf gaan wonen in plaats van met de ouders."

Over het vraagstuk hoe het gesteld zal zijn met de identiteit van Hindostanen over twintig jaar, is Raghoebar optimistisch. "Hindostanen dragen alles wat ze hebben geleerd van hun ouders en voorouders over aan hun kinderen. De sociale assimilatie onder de groep neemt toe. Het aantal personen met een gemengde relatie is van 1950 tot 2012 gestegen van één procent naar 13 procent. Dit percentage zal in de toekomst verder stijgen, wat ook geldt voor andere etnische groepen in Suriname. Maar ik ben toch positief, omdat Hindostanen altijd streven naar ontwikkeling."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina