Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Organisatie zoek

COMMENTAAR: Organisatie zoek

11/06/2018 12:00

COMMENTAAR: Organisatie zoek

 

SURINAME MAG TROTS zijn op sporters als zwemmer Renzo Tjon A Joe, atleet Miguel van Assen en dammer Guno Burleson. Ze hebben alle drie een podiumplaats gehaald bij de Odesur Spelen in Bolivia. De organisatie rond hun uitzending verliep vrijwel vlekkeloos. Helaas kan dat niet worden gezegd van de organisatie rond de andere sportdisciplines.

Mogelijk mede door slechte organisatie hebben andere atleten gefaald. Vaak wordt over gebrek aan (goede) accommodaties geklaagd, maar ook logistiek en organisatie zijn belangrijk voor goede sportprestaties. En vooral met dit laatste gaat het vaak mis, zoals onlangs weer is gebleken bij de Spelen in Bolivia. Vaak worden mensen taken of functies toebedeeld, waarbij zij niet (goed) weten wat ze moeten doen. Het komt te vaak voor dat Surinaamse sporters onder hun niveau presteren door fouten van officials.

Dat was onlangs weer het geval bij de schutter Sahil Jagernath. Hij bleek niet op de weersomstandigheden van het land voorbereid, waardoor hij tijdens de wedstrijden erg veel last ondervond van het koude klimaat. Door simpelweg op internet te kijken hadden de schutter en zijn coach Rudy Cheu-Choi zich beter kunnen voorbereiden op het klimaat. Een onaangename verrassing zoals die zich heeft voorgedaan zou hem dan bespaard zijn gebleven. Door dit niet te doen ontstaat allicht de indruk dat de gelegenheid werd aangegrepen om eens op goedkope wijze een plezierreis te maken.

Sunayna Wahi arriveerde door vertraging een dag voor haar onderdeel op het toernooi. Het Surinaams Olympisch Comité (SOC) wist al ruim van te voren dat de atlete vanuit haar woonplaats Colorado in de Verenigde Staten een lange reis zou moeten maken om op de Zuid-Amerikaanse Spelen aanwezig te zijn. Het reisschema zou daarom goed voorbereid moeten zijn opdat de sporter ruim op tijd had kunnen arriveren en zich alzo door voldoende rust, goed zou kunnen voorbereiden. Karatecoach André Joekoe en karateka Amadeo Main hoorden pas drie weken voor het toernooi dat zij zouden worden afgevaardigd.

Het Surinaams Olympisch Comité wast zijn handen in onschuld en toont onderbouwd aan dat de deelname goed is gecommuniceerd. Het is waarschijnlijk misgegaan bij de interne communicatie tussen Joekoe/Main enerzijds en het bestuur van de Surinaamse Karate Associatie anderzijds. Als het daadwerkelijk zo is gegaan, zou het tweetal geweigerd moeten hebben deel te nemen. Maar dit is dan weer een bewijs dat een buitenlandse reis kennelijk veel belangrijker is dan Suriname op een waardige manier uitdragen. Vaak wordt in dit soort gevallen het afgezaagde argument van 'ervaring opdoen' gehanteerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina