Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Vuist

COMMENTAAR: Vuist

12/06/2018 12:00

COMMENTAAR: Vuist

 

NDP-PARLEMENTARIËR ANDRÉ Misiekaba merkt op dat Suriname moi boi is gaan spelen op de klimaatconferentie in Bonn, waarbij het land de belofte heeft gedaan om 93 procent van het bos te behouden voor de wereldgemeenschap. Hij legde daarbij de vinger op verschillende hiaten in het beleid van de regering. Geen structuur om zaken duurzaam aan te pakken, noemt hij. Geen overzicht van concessies die zijn of worden uitgegeven en het onvermogen van de regering om duurzaam in te grijpen in de kleinschalige mijnbouw die desastreuze gevolgen heeft voor het milieu.

Het is hoogst opmerkelijk dat Misiekaba, fractieleider van de grootste regeringspartij, deze treffende opmerkingen maakt. Hij doet bijna alsof hij een vreemde in Jeruzalem is en vergeet daarbij dat hij als kritische parlementariër in de beste positie is om deze zaken af te dwingen. De vraag is waarom deze vooraanstaande NDP'er, de 25 andere parlementsleden van zijn partij niet mobiliseert om minister Regilio Dodson te dwingen de informatie over de concessies vrij te geven. 

Waarom dwingt die 26-man tellende vuist deze minister niet om eens openheid van zaken te geven over de werkelijke belangen die spelen in de goudsector. De commissie Ordening Goudsector in Suriname (OGS) die nu verworden is tot een soort papieren tijger is onder de vorige regering zeer enthousiast begonnen met de ordening. Kan Misiekaba ook vragen om duidelijkheid over dat orgaan en waar Gerold Dompig, de voormalig OGS-topman, precies is?

Het is natuurlijk mooi om zelf eens de vermoorde onschuld te spelen zodat je bij de aankomende verkiezingen kan roepen: "zie je, ik was wel kritisch". Maar mooier zou zijn om werkelijk de stoute schoenen aan te trekken om diep in de catacomben van de eigen partij na te gaan wat precies de belangen zijn die spelen, waardoor ordening achterwege blijft en instituten niet worden aangepakt. 

Een andere bijzondere uitspraak van Misiekaba die plotseling bezield is geraakt van het belang van het milieu is, dat hij denkt dat Suriname over een jaar wel zover is om het klimaatakkoord van Parijs te kunnen tekenen. Het volk zit op het spreekwoordelijke puntje van de stoel om te zien hoe de politicus denkt dat deze regering binnen een jaar orde zal weten te scheppen in de heersende chaos. Toch verdient hij een pluimpje voor zijn stellingname. Het wachten is op de daden, anders is het niet alleen de delegatie in Bonn die moi boi heeft gespeeld.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina