Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Drievoudige tienermoeder behaalt LO-akte

Drievoudige tienermoeder behaalt LO-akte en doorloopt PTC-cursus

12/06/2018 22:09 - Naomi Hoever

De moedige Daniëlle Toto die ondanks vele tegenslagen toch haar LO-akte heeft behaald.

De moedige Daniëlle Toto die ondanks vele tegenslagen toch haar LO-akte heeft behaald. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Daniëlle Toto (35) verloor op elfjarige leeftijd haar moeder. Zij werd door haar vader uit huis gezet toen zij op haar zestiende zwanger raakte en werd door haar oma opgevangen. “Mijn vader zei: ‘Als je die zwangerschap niet verwijdert, mag je hier nooit meer wonen’", zegt Toto. Als tiener raakte zij maar liefst drie keer achtereenvolgens zwanger op haar zestiende, zeventiende en achttiende. De eerste keer zat ze in de derde klas van het mulo.

Toto besloot het avondmulo te volgen en deed mee aan het Staatsexamen, maar haalde het diploma niet. Vervolgens schreef zij zich in op de Avond Handelsschool en kwam in de schakelklas. Ze haakte vroegtijdig af en ging voor twee jaar naar Nederland. Toen Daniëlle op haar 24ste terugkeerde naar Suriname kwam zij tot het besef dat zij nog steeds geen diploma had. Ze schreef zich in op het middag Imeao, omdat ze vanwege haar leeftijd niet naar de dagopleiding mocht.

Toen de middagopleiding werd afgeschaft, werden alle studenten geplaatst op het Imeao 4. "Dat was mijn geluk. Ik kreeg een tweede kans in mijn leven om de ochtendschool te bezoeken. Ik dacht 'ga ervoor en maak er het beste van' ", straalt de voormalige tienermoeder. "Ik had veel tegenslagen op school, maar desondanks ging ik ervoor." In het schooljaar 2012-2013 schreef zij zich in op het IOL voor de opleiding MO-Nederlands. Daarvoor moest zij een instaptoets maken die zij succesvol behaalde. Toen zij in het tweede leerjaar zat, reageerde ze op een vacature van de Luchtvaartdienst en werd geselecteerd.

"Ik wilde graag de opleiding tot luchtverkeersleider doen, maar ik had geen wiskunde en natuurkunde in mijn vakkenpakket." Toto volgde toen de Aeronautical Information Service Officer-cursus op het Poly Technisch College. Ondanks dat de lessen in het Engels werden verzorgd, behaalde zij de eindstreep met succes. Hierna besloot ze de draad op het IOL weer op te pakken. Vanwege het aantal vakken dat zij al had gehaald, kon zij opteren voor de LO-akte. "Ik voel me trots. 18 juli heb ik diploma-uitreiking."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina