Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gemeenschap reageert op top VS en Noord-Korea

Gemeenschap reageert op top VS en Noord-Korea

12/06/2018 12:31

Gemeenschap reageert op top VS en Noord-Korea

 

WASHINGTON - De ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was een ''cruciale en noodzakelijke stap" om verder te bouwen aan de verbeterde verstandhouding tussen de beide Korea’s. Dat zegt EU-buitenlandchef Federica Mogherini in een reactie op de top in Singapore.

De verklaring die beide leiders tekenden, geven een duidelijk signaal dat het ultieme doel - het Schiereiland kernwapenvrij maken - kan worden bereikt. Mogherini prijst vooral ''het leiderschap, de wijsheid en vastberadenheid'' van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

De top bevestigt de Europese overtuiging dat diplomatie de enige weg voorwaarts is naar een duurzame vrede op het Schiereiland, aldus de Italiaanse Mogherini. Ze voegde daaraan toe dat de EU bereid blijft een rol te spelen bij de vervolgonderhandelingen en andere stappen die het vertrouwen kunnen verhogen.

De Nederlandse premier Mark Rutte roemt het optreden van Trump. "Er is soms kritiek op de Amerikaanse president, maar we mogen met enig voorzichtige optimisme kijken naar hoe dit initiatief zich tot nu toe ontwikkelt. Je moet zeggen dat Trump erin slaagt een positieve eerste stap te zetten met de dictator van Noord-Korea. Dat is in het belang van de veiligheid."

Een woordvoerder van de Britse premier Theresa May omschreef de topontmoeting als een belangrijke stap voor de regio. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft Pyongyang ''de boodschap begrepen'' door in te stemmen met de afbouw van het kernprogramma. Nu.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina