Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minister Elias choqueert DNA en regering

Minister Elias choqueert DNA en regering

12/06/2018 13:13 - Wilfred Leeuwin

Minister Elias choqueert DNA en regering

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons in gesprek met leden van de oppositie en coalitie nadat minister Antoine Elias van Volksgezondheid parlement en regering choqueerde. Foto: Wilfred Leeuwin  

PARAMARIBO - "Regering, dit is niet acceptabel. We gaan niet accepteren dat wie dan ook een loopje met het parlement neemt", was het harde verwijt van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons dinsdag in De Nationale Assemblee na een teleurstellend antwoord van minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Hij moest ingaan op vragen die het parlement twee weken terug had gesteld over wat zich heeft afgespeeld rond het stopzetten van de bouw van het Academisch Medisch Centrum.

"De werkzaamheden zijn vanwege een ambtelijke omissie stopgezet, maar we hopen binnenkort weer te beginnen", was het enige dat Elias zei op de speciale vergadering over deze kwestie. Het optreden van de bewindsman, die behoort tot de vijf ministers die sinds april deel uitmaken van het kabinet-Bouterse/Adhin, choqueerde niet alleen het parlement maar ook zijn collega's.

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid, die namens de regering de coördinatie heeft in het parlement, kon niet anders dan aan Geerlings-Simons te moeten bekennen dat de regering ook niet dit antwoord had voorbereid en verwacht van Elias. Hij vroeg meteen om een schorsing. "Ik ben blij dat u deze mededeling doet", zei Geerlings-Simons aan Moestadja, waarna ze voldeed aan zijn verzoek.

Na het antwoord van Elias was de verwarring in het parlement compleet. Geerlings-Simons las de regering de les voor. "Regering, wanneer ik mijn leden vraag zich aan de regels te houden, geldt dat ook voor u. Wanneer u gevraagd wordt informatie te geven, dient u die ook te geven. U hebt twee weken gevraagd om het antwoord te formuleren. We zijn nu verder dan twee weken en dit is niet acceptabel."

De DNA-voorzitter kreeg behoorlijk bijval van de oppositie. Aan de zijde van de coalitie was de ontevredenheid over het optreden van Elias duidelijk merkbaar, maar er werd niets gezegd. NDP-fractieleider André Misiekaba, die erom bekend staat net als Geerlings-Simons, dit soort optredens van de regering meteen af te straffen, vertoeft in het buitenland.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina