Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oud-gymleraar Emile Belfor overleden

Oud-gymleraar Emile Belfor overleden

12/06/2018 19:14 - Terence Oosterwolde

Oud-gymleraar Emile Belfor overleden

Emile Belfor (groene trui) met Distancia-leden tijdens hun wekelijkse walk. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De goedlachse en spontane Emile Belfor is niet meer. De bekende gymleerkracht van onder meer het Natin is maandagmiddag overleden.

Op sociale media staat menigeen stil bij het verscheiden van Belfor. Stephanie Schmeltz van Distancia prees maandag haar overleden 'voorie'. "Gewone mensen, die ongewone dingen doen" schreef ze bij twee foto's van hem op Facebook.

Op hetzelfde forum pende Surinames topsprinter Ifrish Alberg dinsdag neer dat hij dankzij Belfor begonnen is met atletiek. "Nu elf jaar verder met heel wat ervaringen zoals een full scholarship in de VS, participatie in regionale en wereldtoernooien, medailles en records. Zaken die misschien niet hadden gekund als ik uw advies die dag niet serieus had genomen. Bedankt metter Belly! Bedankt!"

Voor de vakdocenten Lichamelijke Opvoeding (LO) een tweede klap in korte tijd. In mei overleed oud-gymleerkracht Kenneth Mac Donald. Samen hebben de twee gevoetbald voor het lerarenteam waarin ook zaten Wilgo Valies, Powl Ameerali, Ronald Assen, wijlen Roy van Aerde, Ewald Levens, Marcel Tjon Kong Hong, Robby Ferrier en Kenneth Jaliens.

Belfor was in het onderwijsveld één van de bekendste LO-docenten. Maar ook buiten schooluren besteedde hij veel tijd aan verschillende sporten, waaronder atletiek en voetbal. De laatste jaren was hij zwaar actief in de wandelsport. Met Distancia, de vereniging van langeafstandlopers waar hij leiding aan gaf, liep hij in de Avondvierdaagse van de BVSS en de Srefidensi Marathon.

Purcy Amstelveen, die Distancia samen met Belfor oprichtte op 1 november 2010, roemt zijn vriend als een sociaal-maatschappelijk bewogen mens. "Het verbaast mij eigenlijk dat hij nooit is voorgedragen voor een lintje. Het is een duidelijk voorbeeld van niet de echte paarden die haver krijgen."

En hoewel het overlijden een klap is voor de vereniging, zegt Amstelveen dat één van de wetmatigheden van het leven is dat je verder moet gaan. "Sommige mensen zijn bijna niet te vervangen, maar we moeten doorgaan met de legacy van Belly. Dat is de opdracht aan mij." Belfor, die op 10 mei zijn jongere broer Ramon verloor, wordt maandag begraven te Marius Rust.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina