Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Reorganisatie of mutatie?

COMMENTAAR: Reorganisatie of mutatie?

13/06/2018 12:00

COMMENTAAR: Reorganisatie of mutatie?

 

ROND HET VERVANGEN van waarnemend korpschef Antonio Chin praat minister Stuart Getrouw steevast over zijn mutatiebeleid. Enerzijds kondigt hij meer mutaties aan en anderzijds legt hij de nadruk op reorganisatie. Dit laatste had hij trouwens al bij zijn aantreden twee maanden geleden gezegd. Maar wat heeft prioriteit: mutatie of reorganisatie of denkt hij aan een combinatie van deze twee?

Getrouw valt in de kwestie Chin vooral over communicatie. Hij voelt zich miskend door de intussen door hem ontheven korpschef die buiten hem om zaken heeft geregeld of hem daarover laat heeft geïnformeerd. Het verweer van Chin over wat hem verweten wordt, is niet openbaar gemaakt. Echter, het feit dat hij onder protest zijn functie heeft overgedragen aan Roberto Prade laat er geen twijfel over bestaan dat hij het niet eens is met (de manier van) zijn ontheffing. Wie tussen de regels door leest, zal het zijn opgevallen dat de in ongenade gevallen korpschef het mogelijk niet hierbij laat.

In ons redactioneel van zaterdag hebben wij er al op gewezen dat de bewinsdsman een scheve schaats heeft gereden door de wet - het Politie Handvest - te negeren bij de ontheffing van Chin. Dit zou hem weleens duur kunnen komen te staan. De teleurstelling bij Chin is begrijpelijk. Hij was immers nog maar een week verwijderd om een vol jaar waar te nemen als korpschef wat hem het recht zou kunnen geven definitief in de functie te worden benoemd. Het mag wel zo zijn dat de minister de procedure, zoals wettelijk voorgeschreven niet heeft gevolgd, maar Chin gaat ook niet vrijuit door op zijn minst het gebruik in het verkeer tussen de korpschef en de minister, in dit geval Getrouw, niet in acht te nemen.

Waarom Getrouw niet in een vroeg stadium heeft ingegrepen is zeer de vraag en getuigt niet van daadkracht. In een korps waarvan discipline wordt gevraagd, is consensus niet altijd wijs. Snel en doortastend besluiten is nodig om anarchie te voorkomen of de kop in te drukken. De minister denkt nu een bladzijde te hebben omgeslagen en hoopt dat goede communicatie met het managementteam en de vakbond de rust en het vertrouwen zullen doen weerkeren, met in het vooruitzicht het gedeukte imago van de politie weer op te vijzelen.

Getrouw heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan namelijk dat het korps weer moet worden als wat het was vóór 2010. Die opmerking is voer voor de oppositie en een klap voor de regeringen Bouterse 1 en 2.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina