Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA eist in motie onderzoek AMC-debacle

DNA eist in motie onderzoek AMC-debacle

13/06/2018 09:50 - Ivan Cairo

DNA eist in motie onderzoek AMC-debacle

 

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee heeft dinsdag een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen een diepgaand onderzoek te doen naar het debacle rond het Academisch Medisch Centrum (AMC). Bij geconstateerde onregelmatigheden zullen consequenties niet mogen uitblijven. De motie die door de coalitie was ingediend werd met 27 stemmen voor en 9 tegen goedgekeurd. Een motie van de oppositie waarin hetzelfde wordt gevraagd werd verworpen.

Volgens Asiskumar Gajadien (VHP) is onderzoek naar het AMC-project noodzakelijk omdat er vanaf aanvang van het project onduidelijkheden waren, fouten zijn gemaakt en onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. De regering zou, aldus het oppositielid, niet moeten wachten op onderzoek van buitenaf door de Islamitische Ontwikkelingsbank. Amzad Abdoel zei dat de coalitie zich kon terugvinden in drie van de vier punten van de motie van de oppositie en in de oproep tot onderzoek.

De vierde overweging noemde hij echter een "politieke dolksteek" aangezien werd aangevoerd dat met het afblazen van het project de verbetering van de gehele gezondheidszorg teniet is gedaan. Dit berust niet op waarheid merkte hij op, omdat de totale gezondheidszorg in Suriname niet alleen van het AMC-project afhankelijk is.

Volksgezondheidminister Antoine Elias ontsprong de dans, want twee moties eveneens van de oppositie waarin het beleid van zijn ministerie op de korrel wordt genomen en er felle kritiek wordt geleverd op recente handelingen die hij zou hebben gepleegd, werden weggestemd: 27 tegen en 9 voor. De oppositie vermoedt belangenverstrengeling van Elias bij aankoop van apparatuur voor medische instellingen. Volgens NDP-lid Rosellie Cotino was de motie doorspekt van leugens.

Waar de coalitie over is gevallen is onder andere de opmerking dat de Basiszorgkaarten als "politiek instrument" worden gebruikt door de regering. Ook is de geneesmiddelenklapper "nimmer verdund" zoals in de motie is vervat. Vanwege de "politieke steekjes" in de moties stemde de coalitie tegen. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons kon zich terugvinden in de oproep van de oppositie, maar had evenals coalitiegenoten moeite met de formulering. Simons riep de regering op bij haar beleid ook rekening te houden met de zaken die zijn verwoord in de afgewezen moties.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina