Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Solidariteitsgebrek verzwakt vakbeweging

Solidariteitsgebrek verzwakt vakbeweging

22/06/2018 17:08 - Merredith Bruce

Solidariteitsgebrek verzwakt vakbeweging

 

PARAMARIBO - Gebrek aan solidariteit binnen de vakbeweging kan ertoe leiden dat de overheid en verantwoordelijke instanties, bijvoorbeeld werkgevers, een loopje gaan nemen met vakbonden. Dat zegt Victor Jones, directeur van het Scholingsinstituut voor de Vakbeweging (Sivis).

Hij reageert onder meer naar aanleiding van de bijna twee maanden durende staking van het personeel van het Algemeen Bureau voor de Statistiek. Het eist 25 procent loonsverhoging. Jones wil zich niet inhoudelijk uitspreken over deze zaak omdat er volgens hem meerdere factoren kunnen spelen. Algemeen bekeken mist hij wel de onderlinge ondersteuning van vakbonden. "Als één bond een signaal afgeeft en er wordt geen gehoor gegeven (door de werkgever, red.), zouden andere bonden geen ondersteuning moeten bieden zonder daarbij partij te kiezen?"

Het belang van solidariteit mag volgens Jones niet onderschat worden. Er kunnen zich wel interne wrijvingen voordoen, zoals die in elke organisatie voorkomen, "maar als het gaat om zaken die ons allen regarderen moeten we elkaar kunnen ondersteunen." Jones zegt dat de solidariteit van vakorganisaties kan voorkomen dat de overheid geen gehoor geeft wanneer een vakbond strijd levert. "Zal dat ongestraft door moeten gaan? Er moet een sterk signaal afgegeven worden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen