Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Elke verslaafde is er één teveel’

‘Elke verslaafde die we moeten behandelen is er één teveel’

26/06/2018 00:03 - Amanda Palis

De politie gaf voorlichting over drugs.

De politie gaf voorlichting over drugs. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Het aantal drugs- en alcoholverslaafden stijgt. Wij willen ouders zo veel mogelijk handvaten geven om hun kind vroegtijdig te kunnen helpen.” Dit zegt Haidy Dunand van de verslavingskliniek van het Psychiatrisch Centrum Suriname. Die organiseerde zaterdag een open dag, vanwege de internationale anti-drugsdag op dinsdag.

De eerste stap die elke verslaafde ondergaat is detoxificatie ofwel ontgifting. "Dit is slechts de eerste stap op weg naar afkicken. Voordat we mentale en fysieke begeleiding geven, zorgen we dat de gifstoffen uit het lichaam zijn", zegt Eugène Vliese, verpleegkundige op de afdeling detoxificatie.

Afhankelijk van de drugs of het gif in het lichaam kan de ontgifting een dag tot zes weken duren. "Alcohol krijg je binnen 24 uur uit je systeem, bij cocaïne kan dat één tot drie weken duren en bij marihuana zeker zes weken." Cliënten kunnen tijdens het detoxificatieproces last krijgen van afkickverschijnselen.

"Het kan wel voorkomen dat een cliënt rillingen krijgt, overgeeft of zelfs agressief wordt. We hebben een arts die de juiste medische begeleiding kan bieden." Het afkickproces met begeleiding duurt zes maanden. Na dit proces begint de begeleiding door medewerkers van PCS.

Ouders en verzorgers noemden de open dag zeer informatief. "Het is belangrijk om als ouder te weten waarmee je kinderen bezig zijn. Ik weet dankzij de verslavingszorg van het Psychiatrisch Centrum Suriname veel meer over verslaving", vertelt Haidy Becker. Ze betrapte haar zoon met hasj.

"Hij kwam thuis met van die 'gevaarlijke' ogen, spijbelde en haalde slechte resultaten op school." Ze heeft tijdens de sessie geleerd dat de 'gevaarlijke' ogen worden veroorzaakt door hasjgebruik. "Ik heb geleerd waarop ik moet letten. Het zijn meestal de kleine dingen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen