Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Elke verslaafde is er één teveel’

‘Elke verslaafde die we moeten behandelen is er één teveel’

26/06/2018 00:03 - Amanda Palis

De politie hield ook een voorlichtingsessie over drugs.

De politie hield ook een voorlichtingsessie over drugs. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Het aantal drugs- en alcoholverslaafden stijgt. Wij willen ouders zo veel mogelijk handvaten geven dat zij hun kind vroegtijdig kunnen helpen.” Dit zegt Haidy Dunand van de verslavingskliniek van het Psychiatrisch Centrum Suriname. Die organiseerde zaterdag de internationale anti- drugs open dag, die wereldwijd dinsdag wordt herdacht.

De eerste stap die elke verslaafde ondergaat is detoxificatie ofwel ontgifting. "Dit is slechts de eerste stap op weg naar afkicken. Voordat we mentale en fysieke begeleiding geven, zorgen we dat de gifstoffen uit het lichaam zijn", zegt Eugène Vliese, verpleegkundige op de afdeling detoxificatie. Afhankelijk van de drugs of gif in het lichaam kan de ontgifting een dag tot zes weken duren. "Alcohol krijg je binnen 24 uur uit je systeem, bij cocaïne kan dat één tot drie weken duren en bij marihuana zeker zes weken."

Cliënten kunnen tijdens het detoxificatieproces last krijgen van afkickverschijnselen. "Het kan wel voorkomen dat een cliënt rillingen krijgt, overgeeft of zelfs agressief wordt. We hebben een arts die de juiste medische begeleiding kan bieden." Het afkickproces met begeleiding duurt zes maanden. Na dit proces begint de begeleiding door speciaal daarvoor aangewezen personen.

Ouders en verzorgers noemden de anti- drugs open dag zeer informatief. "Het is belangrijk om als ouder te weten waarmee je kinderen bezig zijn. Ik weet dankzij de verslavingszorg van het Psychiatrisch Centrum Suriname veel meer over verslaving", vertelt Haidy Becker. Ze betrapte haar zoon met hasj. "Hij kwam thuis met van die 'gevaarlijke' ogen, spijbelde en haalde slechte resultaten op school." Ze heeft tijdens de sessie geleerd dat de 'gevaarlijke' ogen één van de neveneffecten van hasj is. "Ik heb geleerd waarop ik moet letten. Het zijn meestal de kleine dingen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina