Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sint Vincent wil rekening vereffenen met Suriname

Sint Vincent wil rekening vereffenen met Suriname

26/06/2018 14:39 - Terence Oosterwolde

Sint Vincent wil rekening vereffenen met Suriname

Cheraldo Beverdijk en Safiero Fraser speelden drie jaar geleden al tegen Sint Vincent en de Grenadines. Foto: Terence Oosterwolde  

PARAMARIBO - "We are hungry, excited and ready for Suriname!" Bondscoach Justin Scott van Sint Vincent en de Grenadines is uit op zoete wraak tegen Suriname na de nederlaag van 21 juni 2015 tijdens het Caribisch basketbalkampioenschap in Tortola. De twee landen treffen elkaar dinsdagavond negen uur in de AmeriCup 2018 Caribbean Pre Qualifier in de Anthony Nesty Sporthal.

Surinames sub-captain Xaviro van Ams, die er drie jaar geleden ook bij was, laat zich niet uit het veld slaan. "Het wordt extra moeilijk, want het is persoonlijk voor ze. Maar unu no musu frede! We moeten gewoon gaan om te strijden; dat moet onze mindset zijn … We zijn nu thuis."

In 2015 speelden Suriname en Sint Vincent en de Grenadines om de vijfde plaats in Tortola. Na een flitsende eerste quarter (26-13), gingen de eilanders de vierde periode in met een 65-47 voorsprong. Echter, in de laatste quarter werd de ploeg van Scott overklast door Suriname, dat veertig punten maakte, slechts vijftien toestond, daardoor met 87-80 won en als vijfde eindigde.

Die ontmoeting liet een wrange smaak na bij de bondscoach. "Sinds de pouleindeling bekend is, verheug ik me op deze wedstrijd", zei hij maandagavond na de pijnlijke nederlaag tegen Guyana (102-104 na tweemaal verlenging). "Gecombineerd met het verlies van maandag geeft de nederlaag van 2015 extra incentives voor dinsdag."

Scott maakt duidelijk dat door het systeem van het toernooi elk land moet proberen twee tot drie wedstrijden te winnen om uit de groepsfase te komen. "Dus als we niet winnen van Suriname plaatsen we onszelf in een lastige positie", erkent hij. "Ik ga wat aanpassingen plegen en sowieso proberen dinsdag te winnen."

Van het team van 2015 keren vier spelers terug: Sean Baptiste (26 punten, 9 rebounds en 4 steals tegen Guyana), Alexis Foyle (12 punten en 5 rebounds), Dameon Ottley (9 punten en 8 rebounds) en Akeme Smart (6 punten en 4 rebounds). Drie jaar geleden scoorde de 1,98 meter lange Foyle (tweede topscorer van het toernooi) 23 punten tegen Suriname. Baptiste had er dertien en Ottley, die 2,01 meter lang is, negen.

Van Ams, Cheraldo Beverdijk (6 punten), Safiero Fraser (8), Xavier Elburg (2), Darryl Tolud (13) en captain Sergio de Randamie (14) waren er in 2015 bij. De les die Van Ams van die game meeneemt is "niet opgeven". "We moeten elkaar blijven motiveren en vertrouwen hebben in elkaar. Dat hebben we gedaan in 2015. En natuurlijk verdedigen, want defense wins games."

Maar hij beseft dat het niet eenvoudig wordt. "We gaan moeten uitblokken, want Sint Vincent is het grootste team in onze poule (de 2,18 meter lange Smart is de langste, … red.). We gaan ze niet meer dan één schot per aanval moeten geven. Ook gaat onze energie hoog moeten zijn." Hij zegt dat Suriname niet kan slabakken tegen de tegenstander. "Want als je even met de ogen knippert sta je twintig punten achter en dat willen we niet."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina