Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname krijgt andere tegenstander

Suriname krijgt andere tegenstander om acht ongerechtigde spelers Haïti

29/06/2018 14:28 - Guillano Bruce

Suriname krijgt andere tegenstander door acht ongerechtigde spelers Haiti

 

PARAMARIBO - Suriname treft in de halve finale van de Fiba AmeriCup 2021 Caribbena Pre-Qualifier een andere tegenstander. De nationale mannen basketbalselectie komt vrijdagavond om negen uur uit tegen Antigua en Berbuda in plaats van Haïti. De reden: de Fiba heeft Haïti uit de semifinale gezet na de ontdekking dat het land met acht ongerechtigde spelers aan het toernooi deelnam. De internationale basketbalfederatie deed die mededeling in de nacht van donderdag op vrijdag aan de rest van de deelnemende landen.

"Om twee uur in de ochtend kregen we een mail voor een emergency meeting in Hotel Ramada. De Fiba liet weten dat Haïti met acht ongerechtigde spelers zijn wedstrijden gespeeld heeft", laat Conrad Issa, de ondervoorzitter van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA) weten. Conform de regels van de Fiba mag een land met hooguit één genaturaliseerde basketballer aan het toernooi deelnemen maar naar het schijnt deed Haïti mee met acht spelers die de Amerikaanse nationaliteit bezitten. 

Suriname had al het vermoeden dat er iets mis zat met het team van Haïti, één van de grote favorieten in het toernooi. Issa: "We hadden al aan de Fiba gevraagd om een onderzoek in te stellen naar drie van hun spelers. Nu blijkt dat die drie spelers ook in de groep van de acht ongerechtigde spelers zitten." Waarschijnlijk was de Fiba al geruime tijd op de hoogte omtrent de ongerechtigde spelers bij Haïti maar heeft het tot na de groepsfase gewacht om er consequenties aan te verbinden. "En ik denk dat dat het juist besluit is, omdat in een ander geval het toernooi eronder zou lijden." 

Haïti, dat overigens al zijn vier partijen won inclusief die van donderdagavond tegen Bermuda verliest die duels nu reglementair en het land wordt als gevolg daarvan in poule-B teruggezet van de eerste naar de vijfde tevens laatste plaats. Daardoor komt Suriname, dat in poule-B op de tweede plek eindigde nu uit tegen Antigua en Berbuda dat in poule-B opschuift van de tweede naar de eerste plek. De andere halve finale gaat tussen Guyana, winnaar van poule-A,  en Barbados dat in poule-B opschuift van de derde naar de tweede plek.

Issa roept het publiek op massaal naar de sporthal te komen. "Onze jongens komen nu tegen een ander land uit maar ze hebben onze steun nogsteeds nodig dus blijf niet thuis." De finale is zaterdagavond negen uur na de strijd om de derde plek die om kwart voor zeven begint.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina