Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname opnieuw mensensmokkelroute

Suriname mogelijk opnieuw mensensmokkelroute

01/07/2018 00:02 - Van onze redactie

Suriname mogelijk opnieuw mensensmokkelroute

 

PARAMARIBO - Geluiden als zou Suriname opnieuw of nog steeds worden gebruikt als springplank door mensensmokkelaars en mensenhandelaars doen alweer de ronde in de regio. Tijdens een persconferentie onlangs in Georgetown, Guyana, merkte oppositieleider Bharrat Jagdeo op dat talrijke Cubanen, Haïtianen en Venezolanen de afgelopen tijd Guyana legaal zijn binnengekomen, maar daarna langs illegale routes zijn verdwenen. Vermoedelijk naar Suriname.

Jagdeo vermoedt dat er sprake is van mensensmokkel of mensenhandel. De regering van Guyana heeft vorige week toegegeven dat veel van de buitenlanders via de "poreuze" grenzen met buurlanden illegaal zijn vertrokken. Echter, er zijn geen aanwijzingen voor mensenhandel of -smokkel gevonden. De politie van Nickerie merkt evenwel een gestage toename van illegale Haïtianen, Cubanen en Venezolanen die proberen via het grensdistrict Suriname binnen te komen.

"We merken dat het steeds toeneemt. De afgelopen maand hebben we zeker veertig Haïtianen teruggestuurd", zegt regiocommandant, commissaris Widjaikoemer Oedit desgevraagd. In de meeste gevallen hebben de vreemdelingen wel een verblijfsstatus voor Guyana, maar niet voor Suriname. "We sturen ze in overleg met het Openbaar Ministerie dan via een verkorte procedure terug naar het land waar zij vandaan komen en dat is Guyana."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina