Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Houtkapovereenkomst Marowijne getekend

Houtkapovereenkomst getekend met Chinese palmolieproducent

03/07/2018 15:36 - Ivan Cairo

Oliepalmplantjes op Patamacca. In december 2017 zei China Zhong Heng Tai tegen toenmalig landbouwminister Soeresh Algoe dat in de eerste helft van 2018 zeker 100.000 planten klaar waren om te worden overgeplant.

Oliepalmplantjes op Patamacca. In december 2017 zei China Zhong Heng Tai tegen toenmalig landbouwminister Soeresh Algoe dat in de eerste helft van 2018 zeker 100.000 planten klaar waren om te worden overgeplant. Foto: deboodschap.today  

PARAMARIBO - China Zhong Heng Tai (CZHT) zal op haar palmolieconcessie in Patamacca, Marowijne, een houtverwerkingsfabriek opzetten. De fabriek zal bevoorraad worden door lokale houtexploitanten uit het gebied. Zo werd dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Perscentrum van de regering. Bij die gelegenheid werd ook een samenwerkingsovereenkomst getekend door de directeur van China Zhong Heng Tai en de voorzitter van de Vereniging Binnenlandse Houtproducenten (BHP).

Het hout zal gerooid worden door de lokale houtproducenten, aldus BHP-voorzitter Paul Abiteng. Hij merkte op dat het palmolieproject gekoppeld aan de houtkapactiviteiten een grote stimulans zal zijn voor de ontwikkeling van Marowijne. Dat lokale houthakkers in de gelegenheid gesteld worden de houtproductie op het areaal op zich te nemen logenstraft volgens de voorzitter de talrijke geluiden dat de Chinezen het hout zouden wegdragen en dat Marowijne er niets aan zou overhouden. Nu komt er een houtverwerkingsfabriek en addtionele werkgelegenheid voor lokale bewoners.

Abiteng hekelde, dat terwijl Suriname en China Zhong Heng Tai in 2004 een intentieverklaring tekenden voor het palmolieproject, het veertien jaar heeft geduurd voordat deze daadwerkelijk van de grond komt. Ontwikkelingsprojecten in het district zijn hard nodig, aldus Abiteng, die aanvoerde dat sinds de bauxietactiviteiten van Suralco begonnen af te nemen er een hosselcultuur in Marowijne is ontstaan. Met de samenwerking met het Chinese bedrijf wordt de eerste stap gezet om het district tot bloeid te brengen en tot een stad te maken. LVV-vertegenwoordiger Perdiepkoemar Khedoe, merkte op dat het Chinese bedrijf ook trainingen zal verzorgen voor lokale bewoners.

China's ambassadeur Zhang Jinxiong die in 2004 al op de Chinese ambassade in Paramaribo werkte en toen reeds het palmolieproject een goed initiatief vond, gelooft er nog steeds in. Vooral omdat het hier een particulier bedrijf uit China betreft en geen staatsbedrijf. Hij pleit voor meer investeringen van particuliere ondernemingen uit China in Suriname. China Zhong Heng Tai-directeur Liu Jiang stelt, dat zeker 90 procent van de arbeiders bij de palmolieonderneming, onder wie alle supervisors, lokale mensen zullen zijn. "Surinamers kunnen het werk zelf doen", stelde de directeur. Nu de proeffase is afgerond zal het eerste deel van de oliepalmaanplant worden aangelegd. Alvast wordt begonnen met een aanplant van 2000 hectare. In totaal zal 40.000 hectare in cultuur worden gebracht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina