Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Surinamers kunnen het werk zelf doen'

Houtkap en palmolie nieuwe kurk economie Marowijne

04/07/2018 10:23 - Ivan Cairo

Houtkap en palmolie nieuwe kurk economie Marowijne

Foto: deboodschap.today  

PARAMARIBO - Houtkap en palmolie worden de nieuwe kurken waarop de economie van Marowijne zal gaan drijven. Sinds de teloorgang van de bauxietindustrie hebben zich in het gebied een ‘hosselcultuur’ en informele economie ontwikkeld. Hierin zal verandering komen, meent Paul Abiteng, voorzitter van de Vereniging Binnenlandse Houtproducenten (BHP). De vereniging tekende dinsdag een samenwerkingsovereenkomst met palmoliebedrijf China Zhong Heng Tai.

Deze onderneming zal op haar oliepalmconcessie in Patamacca, Marowijne, een houtverwerkingsfabriek opzetten. Die zal bevoorraad worden door lokale houtexploitanten uit het gebied. Zo werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het perscentrum van de regering. De samenwerkingsovereenkomst werd getekend door de directeur van China Zhong Heng Tai, Liu Jiang, en BHP-voorzitter Abiteng.

Dat lokale houthakkers in de gelegenheid gesteld worden de houtproductie op het areaal op zich te nemen, logenstraft volgens de voorzitter de talrijke geluiden dat de Chinezen het hout zouden wegdragen en dat Marowijne er niets aan zou overhouden. Er komen een houtverwerkingsfabriek en additionele werkgelegenheid voor lokale bewoners. Hij sprak van een win-winsituatie.

De bedoeling is dat gezaagd hout geproduceerd zal worden, alsook elektriciteitsmasten en afrasteringspalen. Door de samenwerking met het Chinese bedrijf wordt de eerste stap gezet om het district tot bloei te brengen en tot een stad te maken, zei de BHP-voorzitter. China Zhong Heng Tai-directeur Liu Jiang stelt dat zeker 90 procent van de arbeiders bij de palmolieonderneming, onder wie de supervisors, lokale mensen zullen zijn. "Surinamers kunnen het werk zelf doen."

Nu de proeffase is afgerond, zal het eerste deel van de oliepalmaanplant worden aangelegd. Alvast wordt begonnen met een aanplant van tweeduizend hectare. In totaal zal veertigduizend hectare in cultuur worden gebracht. De BHP-voorzitter wees er ook op dat het Chinese bedrijf geen hongerlonen zal betalen aan arbeiders, omdat Suriname een bij wet vastgesteld minimumloon heeft.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina