Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verdrag OAS slaat diep in Surinaamse samenleving

Verdrag OAS slaat diep in Surinaamse samenleving

12/07/2018 10:59 - Wilfred Leeuwin

Verdrag OAS slaat diep in Surinaamse samenleving

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - In de Nationale Assemblee wordt donderdag verder gesproken over het verdrag van de organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), dat landen in staat stelt veroordeelden in hun eigen land hun straf te laten uitzitten. “Het verdrag slaat diep in de Surinaamse samenleving”, zei dinsdag bij de eerste vergadering, DOE-parlementariër Carl Breeveld. Uitvoeren van de randvoorwaarden die in het verdrag zijn opgenomen lijkt een onmogelijkheid voor Suriname en legt de zwakke positie van het overheidsapparaat volledig bloot.

"Het gebrek aan middelen bij de overheid wreekt zich en ook justitie moet daaraan geloven. Wij hebben schaarse middelen om uitvoering te kunnen geven aan het verdrag", zegt Breeveld. Volgens de DOE-topper moet voorkomen worden dat het overbrengen van veroordeelde Surinamers in het buitenland naar Suriname nieuwe problemen voor de samenleving creëert.

Het grote doel van het verdrag is een bij de OAS ontwikkelde visie voor resocialisatie. Dat de Surinaamse gevangenissen overbevolkt zijn, is slechts een van de vele mankementen bij het naleven van het verdrag. De regering komt donderdag (vandaag) in de eerste ronde aan het woord. Breeveld en andere parlementariërs willen precies weten welke beleidsmaatregelen zijn getroffen om het verdrag te kunnen naleven.

Rossellie Cotino (NDP), voorzitter van de parlementaire commissie, zei bij de behandeling al dat de talloze ministers die het ministerie hebben geleid allemaal hun eigen visie hebben gehad over een goed resocialisatieproces, maar dat het altijd maar bij praten is gebleven. De regering heeft het voornemen om het openbaar ministerie en wel het parket van de procureur-generaal als autoriteit te belasten met de naleving van het verdrag. Breeveld vraagt zich af in hoeverre het parket in staat is om deze taak op zich te nemen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina