Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Jute versus plastic

COLUMN: Jute versus plastic

13/07/2018 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

We plengen water en roepen om Anana. Trekken onze mooiste kleren aan en vereren de goden. En als de karavaan voorbij is en de plastic bekers, vorken, lepels, bakjes en zakken massaal op de grond liggen, zijn ook alle leba’s verdwenen. Voor hen die het niet weten, de leba is een geest die vooroploopt en vóór aanvang van het feest de boel schoonveegt. Hierna geen collectieve verantwoordelijkheid voor het plastic dat massaal wordt achtergelaten. Het is de hoogste tijd het overmatige gebruik van plastic in Suriname te verbieden.

"Iedereen had een juten tas als je naar de markt ging. Het zijn niet de burgers die de plastic zak hebben ingevoerd maar het bedrijfsleven, internationaal en nationaal, dat dat heeft gedaan." Woorden van de voorzitter van de Nationale Assemblee, Jennifer Simons, bij de overhandiging van een petitie voor het verbannen van plastic tassen uit Suriname, per 1 januari 2019. Ik ben het niet eens met de woorden van Simons. Coca-Cola heeft dit slechte drankje jaren geleden op de markt gebracht, maar men kiest ervoor om nog steeds cola te drinken hoewel nu bewezen is dat het slecht is. Wij kunnen bewust kiezen de plastic tas te laten staan want door het huidige overheidsbeleid, zijn wij niet alleen individueel maar ook collectief medeverantwoordelijk aan de vervuiling van het wereldmilieu.

De rotzooi in eigen land is schaamteloos. Het plastic ligt als een isolatielaag aan de oever bij de platte brug. Opgehoopt in oude panden, op bermen, percelen en in sloten. Ja zelfs bij begraafplaatsen. Had ik ook maar twee metalen staven en hulp van hogere machten, zoals Sarvesh 'Kumar' Joshi, bestrijder van geesten, demonen en spoken, die het bestaan hiervan demonstreerde bij de introductie van zijn stichting die zich hiermee bezighoudt. Met behulp van entiteiten en twee stangen heeft hij Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, kunnen aanwijzen in een volle zaal. Ik zou met de staven eenieder die moeder aarde vervuilt, het eigen slechte karma teruggeven.

Vreemd is wel het standpunt van de winkeliersvereniging. "Wij zijn het al jaren niet eens met de plastic zakken en altijd voorstander geweest van papieren zakken", zegt voorzitter Balak. Toch wordt volgens de Stichting Support Recycling Suriname, die de petitie aanbood, voor een supermarkt 400.000 zakken per jaar ingekocht. Er zijn 4.000 supermarkten in ons land. Dat betekent de import van 1.600.000.000 plastic tasjes per jaar. Parlementariër André Misiekaba wil actie van de regering over het milieubeleid. "Surinamers zijn kampioen in het discussiëren maar concreet handelen blijft uit", zegt hij.

Ik zou u ook niet adviseren een ander aan te spreken op vervuilend gedrag. Want nu rijden we het liefst in auto's met donkergetinte ruiten. Lekker anoniem. Gluren naar elkaar zonder gezien te worden. Niet omdat het fenomeen buitenechtelijke relaties is toegenomen. Nee, gewoon omdat de hele wereld anonimiseert en het steeds moeilijker wordt een ander aan te spreken op gezamenlijke verantwoordelijkheid of onbehoorlijk gedrag. En terwijl ik dit schrijf zie ik een foto van een toenemende vuilnisbelt op de weg naar Papatam. Vuil van winkels en huisvuil schaamteloos gedumpt alsof het daar een vuilnisbelt is. Beboet vervuilers inderdaad zwaar zoals het Platform Toerisme Ontwikkeling Marowijne eist.

Simons zei ook dat burgers kunnen leven met juten markttassen en papieren zakken omdat dit vroeger al is bewezen. Dat is een nostalgische gedachte. De huidige generatie kiest voor gemak en dus voor het plastic tasje. Ze weet niet beter. En als ze dan bewust moet worden gemaakt, geef ze een keuze: betalen voor het plastic of bewust investeren in ons wereldmilieu door een juten of papieren tas te gebruiken. Dan zal de huidige generatie later tegen de volgende generatie zeggen: "Juten markttassen en papieren zakken zijn geen nostalgie maar een keuze omdat ook wij nu moeten bijdragen aan een beter wereldmilieu." En dat is duurzaamheid.

 Philomena Bijlhout  bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina