Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Uitspraak monetaire financiering onzin’

‘Uitspraak monetaire financiering onzin’

13/07/2018 00:03 - Ivan Cairo

Jim Bousaid en Gillmore Hoefdraad

Jim Bousaid en Gillmore Hoefdraad Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De regering heeft zich de afgelopen periode niet bezig- gehouden met monetaire financiering. Voor de financiering van haar beleid is geen enkele cent bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geleend. Opmerkingen van Hakrinbank-directeur Jim Bousaid als zou er wel monetaire financiering hebben plaatsgevonden stroken volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën niet met de waarheid. “Dat lenen bij banken gelijk is als lenen van de CBvS is de grootste onzin”, stelde de bewindsman tegenover de Ware Tijd.

Volgens Bousaid is vorig jaar SRD 1,1 miljard door de overheid geleend bij de banken. Het monetaire effect daarvan is min of meer hetzelfde als wanneer bij de Centrale Bank zou zijn geleend, meent de econoom. Dit wordt door het ministerie van Financiën in een persbericht tegengesproken. "In 2017 is er netto SRD 863 miljoen geleend door de overheid bij de banken en ongeveer SRD 20 miljoen bij anderen, waaronder overige financiële instellingen en de particuliere sector.

Er is volstrekt niet geleend bij de Centrale Bank van Suriname, en verder is er nog geleend bij het buitenland voor netto SRD 714 miljoen", zegt het ministerie. Deze leningen zijn gebruikt om het groeipotentieel van de economie te versterken. "Dit bij elkaar is geen monetaire financiering", aldus Financiën. Met leningen bij de banken wordt geen nieuw geld geschapen en in omloop gebracht, meent het ministerie. Het gaat om geld dat is gespaard dat weer aan het werk wordt gezet.

"Het is geld dat reeds was gecreëerd, dus in omloop was gebracht, dat nu via de banken doorgesluisd wordt naar andere sectoren. Het is geen nieuw geld creëren, en dit feit verandert ook niet of er nu aan de particuliere sector of de overheid geleend wordt: het is géén monetaire financiering." Ook het lenen in het buitenland, bij particulieren en niet-bankinstellingen is volgens Financiën geen geldschepping.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina