Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Voetbalcoaches teleurgesteld

COMMENTAAR: Voetbalcoaches teleurgesteld

18/07/2018 12:00

COMMENTAAR: Voetbalcoaches teleurgesteld

 

DE VERENIGING VAN voetbaloefenmeesters in Suriname (VVOS) zegt niet gelukkig te zijn met de keuze van Dean Gorré als bondscoach van de Surinaamse Voetbalbond. Deels door zijn negatieve uitspraken over lokale coaches en aan de andere kant de slechte resultaten geleverd tijdens de kwalificatiewedstrijden. Winston Morman, voorzitter van de VVOS, beseft dat de vereniging geen bemoeienis heeft met de aanstelling van Gorré, maar in het belang van het Surinaamse voetbal is er reden tot bezorgdheid.

Na de teleurstellende ervaring van het eerdere optreden van Gorré zijn er lessen geleerd waar niets mee is gedaan, geen evaluatie is bekend bij de coaches. Minachting van Surinaamse coaches vormt een sta-in-de weg voor een optimale samenwerking met Gorré, temeer daar de bondscoach niet buiten de clubcoaches om kan. Vaststaat dat het succes van Gorré afhankelijk is van de beschikbaarstelling van de spelers vanuit de clubs waar de clubtrainers de baas zijn.

Op weg naar de wedstrijden in de Nation League vanaf september dit jaar wordt de frequentie van het aantal trainingen opgevoerd. Bij elke volgende fase in het toernooi wordt de druk op de schouders van geselecteerden zwaarder, omdat de clubtrainingen straks beginnen voor de komende bondscompetitie. Gedurende dat proces is afstemming tussen de bondscoach en de clubtrainers uitermate belangrijk. Dat het hoofdbestuur niet uitblinkt in communicatievaardigheden, is bekend. Vandaar dat het overleg tussen Gorré en de trainers niet tot stand is gekomen, en het stappenplan van de bondscoach ook niet bekend is.

Er is niets mis mee als Gorré een technische staf in hoofdzaak wil vormen met trainers uit het buitenland. Maar het afbreukrisico is groot als de Surinaamse coaches en trainers buitenspel worden gezet, terwijl zij de plus- en minpunten van de geselecteerden als geen ander kennen. Een of twee Surinaamse trainers in de technische staf op te nemen is een lapje voor het bloeden. Het moet nog eens blijken of de buitenlandse dan wel de Surinaamse krachten de belangrijkste opdrachten krijgen van de hoofdtrainer.

De heisa rond de aanstelling van Gorré is begrijpelijk, omdat het bondsbestuur een trainer uit het buitenland wil, een Surinaamse kracht afwijst, zonder het bewijs te leveren dat er geen Surinamers beschikbaar zijn die voldoen aan het profiel van een bondscoach. Trouwens Surinaamse trainers toen en nu hebben natio dichtbij eindtoernooien gebracht, maar zeker een hunner, Roberto Godeken, is recent onterecht op de schroothoop gezet, met terzijdelegging van de nodige fatsoensnormen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina