Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Loonbesprekingen regering en CLO bijna in eindfase

Loonbesprekingen regering en CLO bijna in eindfase

19/07/2018 07:19 - Ivan Cairo

Loonbesprekingen regering en CLO bijna in eindfase

 

PARAMARIBO - De onderhandelingen tussen de regering en de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) om te komen tot een gefaseerd doorgevoerde loonsverhoging zijn zo goed als afgerond. Tijdens de bespreking maandagavond heeft Financiënminister Gillmore Hoefdraad, de vakorganisatie twee weken respijt gevraagd om exercities te maken over te hanteren nieuwe loonreeksen.

CLO-voorzitter Ronald Hooghart is evenwel niet blij over de wijze waarop de regering het bezoldigingsvraagstuk van landsdienaren aanpakt. Intussen circuleren berichten dat in oktober alvast met een loonsverhoging van 25 procent wordt begonnen. In april 2016 diende CLO een wensenpakket in en wilde de vakcentrale met de regering om de tafel gaan om een gefaseerde uitvoering van de beoogde loonsverhoging te bespreken. De verloren koopkracht van ambtenaren moest hersteld worden. Tijdens de eerste besprekingen enkele maanden later kwamen partijen overeen dat ambtenaren dezelfde loonsverhoging zouden krijgen die al aan leerkrachten was toegekend.

Medio 2017 werd een aanvang gemaakt met de inhaalslag en was het de bedoeling om per 1 januari 2018 een nieuwe loonreeks te introduceren die zou terugwerken naar 1 januari 2017. Dat is er echter niet van gekomen. In het tweede kwartaal dit jaar werden de besprekingen weer opgepakt en werd CLO beloofd, dat de loonsverhoging vanaf juni zou worden doorgevoerd. Bij die besprekingen waren de vicepresident, ministers van Binnenlandse Zaken, Arbeid en Financiën en drie raadsadviseurs aanwezig. Ook deze keer ging de uitvoering niet door. De CLO had ook gevraagd dat de koopkrachtversterking van SRD 500 die elke maand wordt uitgekeerd in het loon wordt geïncorporeerd.

CLO- secretaris Michael Miskin, zegt dat incorporatie van de SRD 500 in het loon voor een schoonmaakster daardoor al een loonsverhoging van 70 procent betekent. Bij de hoogste categorie ambtenaren zou dat een verhoging van 10 procent betekenen. Vorige week donderdag vond opnieuw een bespreking plaats in aanwezigheid van de vicepresident en maandagavond met de minister van Financiën. "Wij hadden verwacht dat maandagavond aan ons een loonreeks gepresenteerd zou worden, maar de minister van Financiën heeft de ruimte gevraagd voor nog twee weken om exercities te maken", zegt CLO-secretaris Michael Miskin.

"Wij willen een loonreeks. CLO had een eigen loonreeks op basis van 111 procent ingediend. Dat is onze target", zegt hij. De CLO maakt zich wel zorgen over mogelijke monetaire financiering van de beoogde loonronde en het risico van koersstijging. Miskin wijst er op dat de meningen in de CLO over de uitvoering van de loonsverhoging verdeeld zijn. Een deel van de organisatie wil in één keer de verhoging en twk hebben, maar het ander deel is voorstander van een trapsgewijze uitvoering. "We willen een loonsverhoging realiseren met spreiding, zodat de wisselkoers niet omhoog gaat", zegt Miskin.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina