Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering eist excuses om uitspraken Blok

Regering eist excuses Nederland om uitspraken minister Blok

19/07/2018 11:45 - Ivan Cairo

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok. Foto: Rijksoverheid.nl  

PARAMARIBO - De regering heeft met een diplomatieke nota ernstig geprotesteerd tegen uitspraken van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, als zou Suriname een mislukte staat - 'failed state' - zijn vanwege etnische opdeling. De Nederlandse tijdelijk zaakgelastigde werd woensdag ontboden door de minster van Buitenlandse Zaken ad-interim, waarbij hem de protestnota werd overhandigd.

De regering wenst op "de kortst mogelijke termijn intrekking van de gewraakte uitspraken en het aanbieden van de excuses door de minister van Buitenlandse Zaken aan het volk van de Republiek Suriname". In Nederland is een grote groep D66-leden in opstand gekomen tegen de VVD-minister. Zij willen dat hun Tweede Kamerfractie 'oprechte excuses' van de bewindsman eist vanwege zijn uitspraken over onder meer Suriname en de multi-culturele samenleving.

Gaat Blok niet dieper door het stof dan moet in het uiterste geval op zijn aftreden worden aangestuurd. De uitspraken zijn ronduit beledigend voor miljoenen mensen in Nederland en het buitenland. Dat stellen D66-leden die zich bezig houden met de multiculturele samenleving in een open brief die vandaag wordt verspreid. De D66'ers willen dat Blok ook wordt gevraagd hoe hij zijn geloofwaardigheid denkt te herstellen.

De regering zegt de internationale gemeenschap te zullen informeren over deze aangelegenheid. Paramaribo kwalificeert de opmerkingen van Blok als destabiliserend en denigrerend, met als kennelijk doel "de moeizaam verworven éénheid onder de Surinaamse bevolking en de door haar gevestigde democratische rechtsorde negatief te belichten". Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan dat de uitspraken een duidelijke uiting zijn van een gebrek aan oriëntatie over de samenstelling en leefvormen in Suriname en van diepe minachting. Zo schrijft het departement in een persbericht.

De uitspraken stroken, aldus het ministerie, niet met de realiteit wat betreft saamhorigheid onder de bevolkingsgroepen. Ook niet met het feit dat de door Nederland toegepaste verdeeldheid onder de diverse etnische groeperingen in Suriname wordt afgewezen, en ook niet met "de weg die is afgelegd voor de vestiging van een democratische rechtsorde".

"Deze zoveelste grove aantijging tegen de rust en stabiliteit in de Republiek Suriname kan alleen bedoeld zijn om Suriname en haar bevolking internationaal negatief af te schilderen, teneinde de Surinaamse natie te isoleren, met als mogelijke agenda de bewerkstelliging van een herkolonisatie. Hierbij kan tevens verwezen worden naar onder andere het onlangs door het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden verstrekte negatief reisadvies met betrekking tot Suriname".

Het ministerie constateert dat de door Nederland gewenste normalisatie van betrekkingen, in schril contrast staan met de uitspraken van minister Blok en ook "een onacceptabele houding van interventie en inmenging etaleren" in de binnenlandse aangelegenheden van Suriname. De regering zal zich blijven inzetten "tegen elke vorm van moderne kolonisatie, daarbij ons land presenterend als een vreedzaam bij elkaar levend volk met de bijzondere kenmerken van een multi-etnische, -religieuze en -culturele samenleving, een harmonieus geheel welke als voorbeeld dient voor de wereld zijnde een classroom of tolerance". 

Minister Blok deed de grievende uitspraken vorige week dinsdag in Den Haag tijdens een besloten bijeenkomst met Nederlanders die werken bij internationale organisaties. Hij merkte op dat een model multi-etnische samenleving zonder spanningen niet bestaat. Toen Suriname door een toehoorder als voorbeeld van het tegendeel van wat hij beweerde werd genoemd, noemde de bewindsman Suriname een failed state, juist vanwege de etnische opdeling.

Na een storm van kritiek uit zijn eigen partij en andere politieke partijen in Nederland krabbelde hij terug. In een brief aan de Tweede Kamer en in interviews gaf hij woensdag aan met zijn opmerkingen te ver te zijn doorgeschoten en dat Suriname niet voldoet aan de kwalificaties van een mislukte staat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina