Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Racistisch of dom?

COLUMN: Racistisch of dom?

20/07/2018 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Is hij een neonazi of gewoon ‘een beetje dom’? Dat vroeg ik mij af toen ik las dat de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken Stef Blok Suriname een ‘failed state’ noemde. Hij schrijft dit toe aan onze ‘ernstige’ etnische opdeling. Blok zei dit op een besloten bijeenkomst voor Nederlanders die werken bij internationale organisaties. God verhoede het dat op die bewuste bijeenkomst alles blank was waardoor Blok meende zich veilig te voelen (want dan zou hij een racist zijn) en weer klaarkomen op zijn rechtse visie over de multiculturele samenleving zoals hij eerder heeft gedaan.

Hij schoffeert in één adem ook zijn eigen volk op die bijeenkomst: de Turken en Indonesiërs in Nederland in het bijzonder. "Als je er één tegenkomt in het dorp is het nog te doen maar als je tussen ze woont is het niet meer leuk", zegt Blok. Uitspraken een minister van buitenlandse zaken onwaardig. Koningin Maxima van Nederland komt zelf uit het buitenland. Misschien zou Stef eens moeten roepen dat hij Max en haar gezin en familie niet op Prinsjesdag, noch met de Dodenherdenking en ook niet op Koningsdag of bij een staatsbanket tegen het lijf wil lopen.

Op bovengenoemde besloten bijeenkomst daagde hij zijn toehoorders nog meer uit: "Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet." Iemand in de zaal waagt een poging en roept: "Suriname". Blok vraagt of de partijen in Suriname niet langs etnische lijnen zijn opgedeeld en of er wel een functionerende rechtsstaat is en democratie. Voor het gemak vergeet Blok ook maar even dat als er sprake is van een ernstige etnische opdeling in Suriname de basis hiervoor is gelegd door Nederland. Zij vonden onze Indianen niet sterk genoeg en importeerden negerslaven, chinezen, hindostanen en javanen.

Als Suriname dus niet vreedzaam is en onze multi-etniciteit voor haat en 'etnische' opdeling zorgt is Nederland daar in beginsel voor verantwoordelijk. Zij hebben ook nooit werk gemaakt van een goede integratie van de verschillende volkeren in Suriname. Wij mochten het zelf uitzoeken. En het goede nieuws is, het is ons gelukt. We hebben een prachtige multi-etnische samenleving opgebouwd. Soms met politiek en etnisch gerelateerde voorkeuren maar nooit beledigend en vanuit diepe haat naar andere rassen toe vanwege de huidskleur of religie. En voor een land dat pas 42 jaar op eigen benen staat, vergeleken met Nederland dat al honderden jaren bestaat, doen wij het uitstekend.

Wij moorden elkaar niet uit. Elke Surinamer voelt zich op de eerste plaats Srananman. Maar Hasan, Nouri, Rachida en Judeska in Nederland voelen zich nog steeds niet geaccepteerd. Zij voelen zich achtergesteld en gediscrimineerd, vanwege deze zelfde arrogante en walgelijke houding die Stef Blok aanneemt waardoor rechtse sympathieën en emoties worden gevoed en toenemen. Hij creëert afstand en maakt meer kapot in binnen- en buitenland dan hij vanuit zijn functie zou moeten willen.

Het is toch ook echt een beetje dom van Stef om zich zo uit te laten over ons terwijl er geen negatief reisadvies wordt gegeven en er een tijdelijk zaakgelastigde is geplaatst. En waarom zou dat nou zo zijn? Weer vanuit economisch en handelsbelang. Ik vind dat Blok vanuit zijn functie als minister van Buitenlandse zaken zijn excuses moet aanbieden aan Suriname en alle Nederlanders. Gekleurd en niet gekleurd.

Iemand stelde een andere optie voor. Geef Blok een wasi door de piaiman van de Indianen, een prisiri van de Marrons - en een djaran kepang met Javaanse dansers want hij gedraagt zich als een aap. Geef hem hierna het boek over onze eigen Wilgo Baarn, de ware alakondreman, zodat hij zich intellectueel mag verdiepen in de multi-etniciteit van ons prachtige land.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina