Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Lead by example

COMMENTAAR: Lead by example

21/07/2018 12:00

COMMENTAAR: Lead by example

 

PARAMARIBO - DE MINISTER VAN Volksgezondheid Antoine Elias heeft een boekje opengedaan over het beheer en beleid bij ziekenhuizen. De minister schetst een beeld dat alles behalve fraai is. Hij noemde daarbij zaken als onnodige hospitalisaties, dubbele verrichtingen en een oneigenlijk vergoedingensysteem. Er is volgens hem niet alleen sprake van financiële wanorde, maar ook van een scheve balans tussen vraag en aanbod van de zorg. Er komt een doorlichting belooft de minister, die tot april nog leiding gaf aan het Drs. L. Mungra Medisch Centrum.

Daags voor de aankondiging van de minister heeft de Nationale Ziekenhuisraad opnieuw aan de bel getrokken over de financiële situatie binnen de zorgsector. Die zou zodanig verslechterd zijn, dat de instellingen alleen nog hulp kunnen bieden aan de meest acute gevallen. De minister heeft tijdens zijn betoog in het parlement echter gezegd dat de situatie hoewel nijpend niet zo erg is als de raad schetst.

De vraag is of de raad de situatie heeft overdreven om snel aan het benodigde geld te komen, of dat de bewindsman de zaak minder erg inziet dan ze is. Wie ook gelijk heeft, als de situatie van de afgelopen drie jaren in ogenschouw genomen wordt, is er iets fundamenteel verkeerds aan de hand in de gezondheidssector. Doordat ziekenhuizen bij de invoering van de Wet Nationale Basiszorgverzekering voortaan zouden moeten factureren aan verzekeringsmaatschappijen voor geleverde diensten, moest hun financieel systeem aangepast worden.

Aan de andere kant waren de verzekeringsmaatschappijen niet verplicht om direct te betalen. Daar mocht drie maanden over gedaan worden. Daarnaast hebben ze een strikt beleid: geen betaling als de voorgeschreven procedure niet gevolgd wordt. De overheid heeft daarna het grootste deel van de verzekeraars ondergebracht bij de stichting Staatsziekenfonds (SZF) omdat die overheidsgelieerd is en in tegenstelling tot de particuliere verzekeraars geen grote keel zal opzetten als de overheid niet op tijd betaalt.

Maar dat er een achterstand is blijkt steeds uit het feit dat dienstverleners, dus ook ziekenhuizen die moeten ontvangen van het SZF, steen en been klagen. HIeruit kan gedestilleerd worden dat ook de overheid debet is aan de situatie in de zorg. De hoop is dus dat het ministerie van Financiën niet alleen de situatie bij de ziekenhuizen doorlicht, maar ook de eigen betalingsdiscipline aanscherpt. Het principe van lead by example moet deze regering nou eens eindelijk ook laten zien. Anders schreeuwt de dief: 'pak de dief'.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina