Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Blok stuurt excuses naar collega Beighle

Minister Blok stuurt excuses naar collega Beighle

21/07/2018 14:45 - Ivan Cairo

Minister Blok stuurt excuses naar collega Beighle

 

PARAMARIBO - De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, heeft per brief excuses aangeboden aan de regering voor zijn denigrerende uitspraken over Suriname. De brief werd vrijdag in Den Haag overhandigd aan Surinames tijdelijk zaakgelastigde in Nederland, Ebu Jones. Tijdens een besloten bijeenkomst vorige week dinsdag in Den Haag noemde Blok Suriname een ‘failed state’ vanwege de etnische opdeling in het land. In de brief aan collega Yldiz Beighle zegt de bewindsman te beseffen dat zijn uitspraken "veel hebben losgemaakt in Suriname".

Hij geeft aan met zijn uitlatingen 'de scherpte van de discussie' te hebben opgezocht en illustraties te hebben gebruikt die "ongelukkig zijn". Blok: "Ik heb daarbij uitspraken gedaan die ik niet had moeten doen en heb mij in te scherpe bewoordingen uitgelaten. Het was hierbij geenszins mijn bedoeling om Suriname en de Surinaamse bevolking in een negatief daglicht te stellen. Ik betreur dat mijn uitspraken aanstoot hebben gegeven in uw land en daarbuiten. Hiervoor bied ik mijn oprechte excuses aan de regering van de Republiek Suriname aan", schrijft de bewindsman.

Hij zegt verder de verontschuldigingen te hebben aangeboden mede vanwege het grote belang dat hij hecht aan de relatie met Suriname. Blok hoopt Beighle over deze kwestie verder te spreken wanneer zij elkaar later dit jaar in New York ontmoeten tijdens de algemene vergadering van de Verenigde naties. In de coalitie gaan er stemmen op dat de regering de excuses zoals die nu zijn aangeboden niet moet accepteren. Het standpunt is dat minister Blok helder en duidelijk moet verklaren dat de kwalificatie van mislukte staat die hij aan Suriname heeft gegeven niet op waarheid berust. Hij zou die uitspraak moeten intrekken.

Niet alleen in Suriname hebbeb de uitlatingen van Blok tot verontwaardiging gezorgd. Ook in Curaçao is fel gereageerd. Intussen heeft ook Australië van zich laten horen. Daar hebben Aboriginals met ontzetting gereageerd op de uitspraken van Blok over multiculturele samenlevingen. De oorspronkelijke bewoners van het land hebben de Australische minister Julie Bishop gevraagd om in gesprek te gaan met Blok, meldt de Australische omroep SBS.

Tijdens de besloten bijeenkomst met medewerkers van internationale organisaties stelde Blok onder andere dat er geen land bestaat waarin mensen uit verschillende culturen vreedzaam samenleven. Hij voegde daaraan toe: "Dus dan vallen Australië en de Verenigde Staten af, want daar is de oorspronkelijke bevolking uitgeroeid." Die uitspraak "is een schande en volkomen onaanvaardbaar", zegt vicevoorzitter Rod Little van het National Congress of Australia's First Peoples. "Ik zou willen zeggen: zorg dat je de feiten op een rijtje krijgt. Hier ben ik, het levende bewijs dat de oorspronkelijke bewoners nog altijd bestaan in Australië en dat we niet zijn uitgeroeid."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina