Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verbod op plastic zakjes moet in fasen

‘Verbod op plastic zakjes moet geleidelijk aan gebeuren’

23/07/2018 05:48 - Merredith Bruce

‘Verbod op plastic zakjes moet geleidelijk aan gebeuren’

Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Producenten en distributeurs van plastic zakken staan niet onwelwillend tegenover een verbod hierop. Het zou echter wel geleidelijk aan moeten gebeuren. “Wij hebben geïnvesteerd in machines voor de productie van de zakjes en er is tijd nodig om over te stappen naar de productie van milieuvriendelijke verpakkingen”, zegt Erna Soerohardjo, winkelchef bij Instaplas. Het bedrijf produceert overwegend plastic tasjes. Soerohardjo reageert op inspanningen van recyclingbedrijf Suresur, om een verbod te laten invoeren op het gebruik en verstrekken van plastic tassen.

Suresur heeft onlangs een petitie ingediend bij het parlement en wil dat het verbod in 2019 ingaat. DNA-voorzitter Jenny Simons heeft beloofd dit mee te nemen bij de ontwikkeling van wetgeving. Eerst moet de Milieuraamwet ingevoerd worden. Soerohardjo is zelf ook voorstander van een verbod vanwege de schade die het milieu hieraan ondervindt. Ze wijst er echter op dat de inkomsten van Instaplas geheel afhankelijk zijn van de productie van plastic tassen. Het is daarom belangrijk dat hiermee rekening wordt gehouden bij de plannen om een verbod in te voeren. "We hebben arbeiders in dienst. Als zo een verbod in één keer wordt ingevoerd, kan dat invloed hebben op de bedrijfsactiviteiten en zullen we werknemers moeten afvloeien."

Lily Lee, bedrijfsleider bij Tjin A Kiet, distributeur van plastic verpakkingen, vindt dat er "nog veel meer" moet gebeuren om te komen tot een verbod. De consument moet daar ook aan meewerken en dat merkt ze tot nu toe niet echt. "Zelf wanneer men een klein artikel koopt, vraagt men om een zakje om dat niet lang daarna weg te gooien. Het is dan dweilen met de kraan open", verzucht ze. Lee benadrukt dat er nog veel schort aan de mentaliteit van de gemiddelde consument. Haar bedrijf is toch bereid om mee te werken aan een verbod.

Het zal, volgens Raymond Hasnoe van de Vereniging van Winkeliers, een enorme besparing betekenen voor deze ondernemers als ze geen plastic tasjes meer hoeven te verstrekken aan consumenten. Hij verwijst naar andere landen waar al een verbod op plastic tasjes geldt. Hasnoe vindt echter dat het bij producenten zelf begint. "Ergens moet dat beginnen en het kan alleen als de grote fabrikanten hun machines ombouwen om milieuvriendelijke verpakkingen te produceren." Hij is het ermee eens dat winkeliers zelf ook gezamenlijk zouden kunnen besluiten om geen plastic tasjes meer te verstrekken aan de consument. Maar het probleem is volgens hem dat je niet iedereen zult meekrijgen. "Als er een wettelijk verbod komt, zal iedereen zich daaraan moeten houden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina