Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering accepteert excuses minister Blok niet

Regering accepteert excuses minister Blok niet

24/07/2018 16:33 - Ivan Cairo

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De regering accepteert de excuses van minister Stef Blok van Nederland niet. Dinsdag wordt via de tijdelijk zaakgelastigde van Nederland in Suriname een brief hierover naar Den Haag gestuurd. Dat bevestigt minister Yldiz Beighle van Buitenlandse Zaken tegenover de Ware Tijd.

In een protestnota is eind vorige week al gevraagd dat Blok op korte termijn zijn uitspraken intrekt en zijn excuses aanbiedt aan het volk van Suriname. In zijn excuses daags daarna heeft minister Blok zijn woorden echter niet teruggenomen. Hij heeft slechts aangegeven dat de uitspraken die hij over Suriname en zijn multi-etnische bevolking heeft gedaan, te scherp waren geformuleerd. Het standpunt van Suriname is dat de uitlatingen van Blok totaal niet op waarheid berusten en dus ingetrokken moeten worden.

Zowel in Suriname als Nederland is verbolgen en verontwaardigd gereageerd op de uitspraken die Blok deed tijdens een besloten bijeenkomst met Nederlanders die werken bij internationale organisaties. Hij noemde Suriname een failed state vanwege de multi-etnische samenstelling van de bevolking. Toen een toehoorder Suriname als voorbeeld van een vreedzame, multi-etnische staat noemde, merkte hij op dat zo'n samenleving niet bestaat. De minister deed in hetzelfde kader ook krenkende uitspraken over Australië en Oost-Europese landen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina