Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Beste Stef Blok,

COLUMN: Beste Stef Blok,

26/07/2018 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Beste Stef Blok,

Stuart Rahan  

Mijn moeder zegt vaak: “Stille wateren hebben diepe gronden.” Dan weet je dat een misbaksel van een heilig boontje zich heeft uitgelaten. Hij heeft zich in weloverwogen scherpe bewoordingen uitgelaten en kreeg voor elkaar waar jij nu voor gezorgd hebt: de massa dwingen tot morele verontwaardiging. Je bevestigde jouw verwerpelijke gedachten met een schamper lachje. In jouw excuses voor de bühne, vertelde je dat je wilde prikkelen. Nou, gefeliciteerd! Het is je gelukt. Iedereen buiten de zaal waar jij jouw pseudowetenschappelijke uitspraken deed over ras en genen, heb je geraakt. Jaloersmakend waren jouw xenofobische hersenspinsels.

Ik wil je kennis laten maken met mijn ouders. Mijn moeder is inheemse en van Arowakse afkomst, geboren in het dorpje Orealla aan de Guyanese kant van de Corantijnrivier. Als klein meisje was zij ontzettend bang voor zwarte mannen. Waar die angst vandaan kwam, is haar nooit duidelijk geworden. Misschien werden zwarte mannen in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw gebruikt om stoute kinderen mee te bedreigen. Kan zo maar een reden zijn als ik naar jouw pseudowetenschappelijke analyse over ras en genen luister. En als er dan zo'n zwarte man in het dorpje was, verschool mijn moeder zich onder het bed.

Het toeval wil, beste Stef, dat ik een zwarte Afro-Surinaamse vader heb. Het kan verkeren dat op weg naar haar volwassenheid de kijk op zwarte mannen mijn moeder dusdanig heeft beïnvloed dat kinderen krijgen met een zwarte man vanzelfsprekend leek. Als je mijn vader ziet Stef, zou je niet denken dat hij ook inheems en wit bloed door zijn aderen heeft stromen. Zijn haren, zoals wij cynisch in Suriname zeggen, zijn als horlogeveren. Je trekt eraan en het veert gelijk terug. Zijn overgrootvader was een witte man. Omdat diens getrouwde vrouw geen kinderen kon krijgen, gaf zij toestemming om bij een inheemse kinderen te verwekken, een natuurlijke ivf-bevruchting. Dus Stef, ik heb multicultureel bloed door mijn aderen stromen, geboren op koloniaal Nederlands-Surinaamse grond en nu in het bezit van een Nederlands identificatiebewijs.

Beste Stef, je was zo'n saaie man. Vanwege jouw kwakzalver analyse over ras en genen heb jij je gelanceerd als de meest besproken extreme VVD-er. Je was het stille stukje water, maar naar nu blijkt met behoorlijk diepe gronden. Je hebt jouw partij, de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie verloochend. Iemand, die lid is van een volkspartij weet als geen ander dat je elkaar herkent aan de gemeenschappelijke volksnoden. Je bent dus lid van de verkeerde volkspartij. Het huidige VVD-beleid is er namelijk niet voor het volk. Denk maar aan het belastingvoordeel dat jouw volkspartij multinational Shell en haar aandeelhouders wil schenken. Wist je dat 1,4 miljard euro net genoeg is voor verbetering van het onderwijs zodat het volk mee kan profiteren van de eenzijdige welvaart.

Maar goed Stef, nu weet je dat ik uit een multiculturele samenleving kom. Een samenleving die jouw voorouders graag gescheiden wilden houden. Net zoals in jouw geboorteland de verschillende zuilen het religieuze evenwicht moesten bewaren en bewaken. Vermenging was des duivels. Wel, ik kan je verklappen, tussen de Surinaamse lakens heerst religieus en etnisch pacifisme. Ik werd me pas bewust van het feit dat ik een zwarte man ben, toen ik naar Nederland kwam. Naast het identificatiebewijs kreeg ik ook een hokje toegewezen.

In mijn geboorteland voel ik mij een zeer rijk mens tussen zoveel etnische groepen. Ik dans één-voetje-vooruit-twee-voetjes-achteruit mee met mijn inheemse voorouders, raak in trans van de winti van Afrikaanse voorouders, word ik meegesleept met de dyarang kepang en ga ik los op baitak ghana. Intussen heb ik ook geleerd dat haring met uitjes lekker is. Ik wil je daarom iets vragen Stef Blok, of eigenlijk verzoeken sinds ik vanwege mijn identificatiebewijs de democratie mede inhoud geef in Holland: mocht jij weer zo'n besloten onderonsje hebben met witte Nederlanders waarbij jouw pseudowetenschappelijke analyses leidend zijn, zeg bij voorbaat dat je niet namens mij spreekt, dat je mij niet vertegenwoordigt! Was getekend.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina