Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Vallende maskers

COLUMN: Vallende maskers

30/07/2018 14:00 - Von Zeggen

Giwani Zeggen

Giwani Zeggen  

De maskers zullen dinsdag definitief vallen! Ik heb het over de maskers van de Surinamers die niet het belang van het land voorop stellen. Vooral de leden van de coalitie zal ik met argusogen volgen. In het bijzonder André Misiekaba, Melvin Bouva, Rashied Doekhie, Amzad Abdoel en Jennifer Geerlings-Simons. De rest van de NDP-fractie hangt er per slot van rekening een beetje aan en doet braaf wat de vijf genoemde collega’s zeggen. Na dinsdag weten we exact of het juist de NDP is die Suriname in de uitverkoop doet. De partij die anderen er altijd ervan heeft beschuldigd te heulen met de ex-kolonisator en het dienen van belangen van multinationals.

Met zijn brief aan De Nationale Assemblee heeft president Bouterse ons al een voorschot gegeven op wat er dinsdag zal gebeuren. In ieder geval is hij, en ik neem de rest van de regering ook, anders moeten ze het aangeven, bereid de belangen van Alcoa te dienen. Het is volgens het staatshoofd al vanaf het begin duidelijk dat de raffinaderij ontmanteld wordt. Misschien heeft hij de vergadering waarin de MOU is afgewezen gemist of kan hij het zich niet meer herinneren. Maar toen is juist duidelijk geworden dat assembleeleden er nog niet van overtuigd zijn dat er ook maar iets ontmanteld moet worden.

Zoals ik vorige week al schreef, de MOU mag in de volksmond een intentieverklaring heten, maar in juridische zin is het een overeenkomst. En als de president nu niet volmondig toegeeft zich daarop te hebben verkeken toen hij het namens Suriname liet tekenen, dan is zulks willens en wetens gebeurd. De president, de presidentiele onderhandelingscommissie, ze hebben vanaf het begin het parlement op een verkeerd been gezet. Bewust kennelijk. En ze hebben bewust gewacht met informatie naar het parlement sturen op een moment dat de ontmanteling in volle gang is en dus onomkeerbaar.

Wat me echter het meest verbaasd, is dat president Desi Bouterse geen openheid van zaken wil geven over de onderhandelingen met Alcoa. Pas na de ondertekening van een overeenkomst wil het Staatshoofd de rest van het land informeren. Dus eigenlijk precies zoals met de MOU en de ontmanteling; wanneer er wederom bindende afspraken zijn gemaakt, waar onze volksvertegenwoordigers niks meer over te zeggen hebben. Terwijl we in 2015 - op 25 mei - 51 personen hebben gekozen om ons belang te behartigen, wil de president even voor ons bepalen dat de presidentiele commissie dat doet. Een commissie waarin enkele personen zitten die met niks anders dan hun eigen bankrekening bezig zijn.

Juist daarom kijk ik dinsdag vooral naar André Misiekaba, Melvin Bouva, Rashied Doekhie, Amzad Abdoel en Jennifer Geerlings-Simons. Van de opppositie weten we al dat ze fel zullen protesteren tegen de handelingen van de regering. Bij een enkeling omdat het Surinaamse belang wordt verkwanseld, het merendeel omdat tegen zijn, ongeacht wat er op tafel ligt, hun modus operandi is. Zoals de coalitie overal 'ja' tegen zegt dat van de regering komt. Alleen is de vraag nu: is de NDP zover van haar idealen vervreemd geraakt dat men bereid is dit land en volk te verkopen aan een Amerikaanse multinational en diens handlangers in de onderhandelingscommisie?

Deze NDP-regering heeft zich al op zoveel momenten niet aan haar woord gehouden. Is het niet dat de governmenttake op brandstof zou worden afgeschaft, dan wel dat we ons dievenijzer zouden kunnen verwijderen. Er zou een kruistocht tegen corruptie komen en knippa's verkopende kinderen langs de straat zou slechts een herinnering blijven aan de jaren onder president Ronald Venetiaan. Er zouden geen baby's meer doodgaan in ziekenhuizen en voor onderwijs hoefden ouders niet meer te betalen. We weten allemaal hoe het is afgelopen. Maar daar kan ik nog leven; we zijn immers niet anders gewend dan dat onder de NDP de economie en alles daar omheen naar de verdoemenis wordt geholpen.

Eén ding verwacht je echter niet van een NDP-regering. Zeker niet met Desi Bouterse als president. Dat er met 'witte' mannen, en misschien ook vrouwen, in achterkamertjes wordt gedeald over eigendommen van dit land en volk. En al helemaal niet dat die eigendommen worden verkwanseld. Of is dit het bewijs, van iets dat we al lang vermoeden. Dat het juist Bouterse is die heult met voormalige kolonisatoren en imperialisten, en bereid is naar hun pijpen te dansen. Zoals in de aanloop naar de coup van 25 februari 1980. Toen hij kennelijk niet meer was dan een 'puppet on a string' van kolonel Valk en Nederland. Dinsdag zullen we het weten. De dag dat de maskers zullen vallen! We kijken. Suriname kijkt!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina