Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA gispt regering over Alcoa-kwestie

Coalitie en oppositie gispen regering over Alcoa-kwestie

31/07/2018 17:10 - Ivan Cairo

Coalitie en oppositie gispen regering over Alcoa-kwestie

NDP-fractieleider André Misiekaba houdt de regering voor dat de coalitie niet happy is met de wijze waarop zij de Alcoa-kwestie tot nu toe heeft aangepakt. Foto: dWT  

PARAMARIBO - NDP-fractieleider André Misiekaba heeft dinsdag in niet mis te verstane woorden de regering te kennen gegeven niet blij te zijn met de wijze waarop zij het parlement bejegent in de Alcoa-kwestie. Hij voerde aan dat de president op twee momenten concreet heeft meegedeeld wanneer het parlement de gewijzigde Brokopondo-overeenkomst zou krijgen. Vorige maand deed vicepresident de toezegging dat de documenten uiterlijk vandaag bij het parlement zouden zijn. Misiekaba constateerde dat ook deze toezegging niet waar is gemaakt.

Hij voegde eraan toe dat de totale coalitie van mening is dat met de acties die Alcoa/Suralco momenteel onderneemt de Brokopondo-overeenkomst wordt geschonden. Ook deskundigen die door de coalitie zijn geraadpleegd delen deze mening. De fractieleider merkte op dat de coalitie "niet blij is" met de gang van zaken en de regering zal aanhoren om daarna een standpunt te bepalen.

Ook andere fractieleiders uitten hun misnoegen over de wijze waarop de regering met deze zaak en het parlement is omgesprongen. DOE-fractieleider Carl Breeveld, merkte op dat voorkomen moet worden dat Suriname met een nieuw akkoord met Alcoa een "kat in de zak koopt".

Hij gispte ook de afwezige president Bouterse over de brief die hij onlangs naar het parlement stuurde. Bouterse die zich "volkspresident" laat noemen, miskent de samenleving met bepaalde passages in deze brief, door aan te geven dat multinationals geen inspraak van het Surinaamse volk wensen in deze zaak.

Breeveld vond het "zeer pijnlijk" dat de president niet zelf aanwezig is bij de behandeling van een dergelijke zwaarwichtige zaak die van wezenlijk belang is voor de totale samenleving. Pertjajah Luhur-leider Paul Somohardjo liet weten dat de regering parlement en samenleving niet altijd aan het lijntje zal kunnen houden. Hij riep het staatshoofd op geen loopje meer te nemen met De Nationale Assemblee.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina