Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Klokkenluiderij

COLUMN: Klokkenluiderij

31/07/2018 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Klokkenluiderij

Gerold Rozenblad  

Ik kreeg het in maart 2016 in handen gedrukt van de schrijver. Tijdens een tour door de VS die te maken had met goed bestuur en de rol die burgers daarin kunnen spelen. En nu wil ik dat boek graag ter hand stellen van Wim Bakker (hij moet het wel eerlijk teruggeven!). Ik denk dat hij veel zal hebben aan ‘The wistleblowershandbook’.

In 376 pagina's geeft Stephen Kohn aan hoe klokkenluiders te werk moeten gaan, wanneer zij menen een misstand van vooral multinationals te hebben bemerkt. 'A step by step guide to doing what's right and protecting yourself' luidt de ondertitel. En ik denk dat vooral het laatste gedeelte van de ondertitel Bakker goed zal doen. Ik heb er geloof in dat hij probeert te doen van juist is, maar had hij rekening gehouden met het tweede deel van de ondertitel, dan had hij nu niet gejammerd dat hij in de val is gelokt door Omar Terborg.

Het is een doodserieus onderwerp, de mogelijke vergiftiging van onze grond door het dumpen van gifstoffen door Suralco, maar ik kon mezelf er niet van weerhouden in bulderen om te slaan toen ik de verslagen las van de bijeenkomst van mensen van de Palisadeweg. Bijna een handgemeen, toen omu op Bakker & Co afliep en riep 'Yu taki soso lawlaw sani'. Maar vooral de uitkomst was bedroevend voor Bakker en de zijnen, want hij moet uiteindelijk toegeven dat hij misschien niet zo hard moet roepen als hij zaken slechts van horen zeggen en vermoedens heeft.

Nu wil dat niet zeggen dat het bedrijf een lieverdje zou zijn, de geluiden over het dumpen van gifstoffen doen niet nu de ronde. Alleen valt het te betreuren dat Bakker en de zijnen die zoveel kwaliteit in zich herbergen, zich zo simpel hebben laten wegzetten. En daarmee in feite hetzelfde op zich hebben geladen als waar zij de regering van verwijten: oppervlakkigheid.

Maar het is niet te laat voor het actiecomité. Het gesteggel over de definitieve uittocht van de multinational dat vandaag mogelijk een hoogtepunt zal bereiken, is nog lang niet over. Voldoende tijd en wind in de zeilen om een crowdfunding-actie op te zetten om zelf hier en daar wat bodemonderzoek te laten doen. Bakker noemde voldoende plekken waar gestart kan worden. En als de ondersteuning niet op gang komt vanuit de gemeenschap, kan hij ons altijd verwijten dat als wij geen moer geven om ons eigen land, wij het misschien niet verdienen dat anderen hun nek uitsteken.

Ik denk dat zelfs Terborg en de anderen die Bakker "in de val" gelokt hebben er niet onderuit zullen kunnen komen een duit in het zakje te doen als hij als tegenzet hen publiekelijk oproept dit ook te doen. Politiek of niet. Nogmaals, de kwaliteit zit in de club van Bakker. En als motivatie, Kohn leert ons dat ook al zou het bedrijf reeds vertrokken zijn, zolang de bewijzen boven water komen, het tegen boetes aankijkt die astronomische bedragen belopen. Als kers op de taart krijgt de klokkenluider een percentage van de opgelegde boete. Dat lijkt mij een mooier perspectief dan afgaan als kretoloog.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina