Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA: 'Stop ontmanteling Paranam-raffinaderij’

DNA eist stopzetting ontmanteling Paranam-raffinaderij

01/08/2018 13:02 - Ivan Cairo

DNA eist stopzetting ontmanteling Paranam-raffinaderij

Foto: dWT  

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) heeft dinsdag geëist dat de voorbereiding of de reeds aangevangen ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij te Paranam, onmiddellijk wordt gestaakt, totdat de Brokopondo-overeenkomst formeel door het parlement is beëindigd. De ontmanteling is “illegaal” stelde NDP-fractieleider André Misiekaba die bijval kreeg van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, andere fractieleiders en leden van het College.

"Eerdere beëindiging zonder formele toestemming van de andere partij levert wanprestatie op in zulke overeenkomsten", zei Simons die eraan toevoegde dat DNA ook internationale deskundigen op dit stuk heeft geconsulteerd. De oproep om de ontmanteling te staken kwam nadat vicepresident Ashwin Adhin voor de regering de kastanjes uit het vuur haalde tijdens de bespreking van de Alcoa-kwestie. Hij hield een presentatie over het verloop van de onderhandelingen met de multinational en gaf aan wat er tot nu toe is bereikt. 

President Desi Bouterse liet verstek gaan bij de openbare vergadering . Na de dringende oproep van het parlement probeerde Adhin de zaak nog te redden door te stellen dat het overeind blijven van de aluinaardeplant een directe milieudreiging oplevert en een gevaar vormt voor personen die daar nog werken. Dit zou onafhankelijk onderzoek van deskundigen hebben uitgewezen en in rapporten zijn vastgelegd. Simons, Misiekaba en Melvin Bouva counterden door te vragen dat deze onderzoeksrapporten onverwijld naar het parlement worden gestuurd, zodat de volksvertegenwoordiging zelf kan vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van een directe dreiging, om te bepalen of de regering een juist besluit heeft genomen om de plant te laten ontmantelen.

Adhin gaf aan deze documenten over twee weken te kunnen aanleveren. Of de ontmanteling tot dan zal worden aangehouden, heeft hij niet gezegd. De uiteenzetting van de vicepresident gaf Misiekaba nog meer reden de regering aan te sporen ook de gewijzigde Brokopondo-overeenkomst, zo snel als mogelijk naar het parlement te sturen. De oorspronkelijke overeenkomst is de basis waarop de bauxietactiviteiten van Suralco/Alcoa gestoeld zijn. Adhin hield het parlement in eerste instantie voor dat hij deze pas op 25 september naar de volksvertegenwoordiging zou sturen.

De vicepresident stelde dat de Brokopondo-overeenkomst de facto is beëindigd en dat dit akkoord de jure door het parlement moet worden gesanctioneerd. Hij hield het College voor dat de regering al vanaf juli 2014 op de hoogte was dat Suralco met haar activiteiten in Suriname zou stoppen. Volgens fractielei der Chandrikapersad Santokhi van de VHP is toen de geheimzinnigheid in deze kwestie begonnen.

Zowel Santokhi als parlementsvoorzitter Simons voerden aan dat door de activiteiten te stoppen Alcoa/Suralco de Brokopondo-overeenkomst heeft geschonden en zich sindsdien schuldig maakt aan wanprestatie. Deze overeenkomst expireert in 2033.  De vergadering is met ruim een week verdaagd om assembleeleden in de gelegenheid te stellen de zaken die door vicepresident Adhin zijn gepresenteerd, te bestuderen, waarna inhoudelijk daarop zal worden ingegaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina